Egészséges életmód

Jól működik az új agyhártyagyulladás elleni vakcina

betegszoba.hu


Az esetenként halálos pneumococcus által okozott agyhártyagyulladás előfordulása jelentősen lecsökkent, mióta 2000-ben bevezették az új védőoltást. A vakcinának köszönhetően, nem csak a beoltott gyerekek körében, hanem a felnőtteknél is megfigyelhető a csökkenés.

Több egyetem kutatói fogtak össze, hogy megállapítsák, mennyire hatékony az új védőoltás. Nyolc amerikai államban elemezték az 1998-2005. közti járványügyi adatokat. Ezalatt az idő alatt összesen 30 százalékkal csökkent az agyhártyagyulladásos esetek száma, ám a legfiatalabb és a legidősebb korosztályban még jobb az arány. A két éven aluliaknál a csökkenés 64 százalékos, a 65 év felettiek esetében 54 százalékos. Az elismert New England Journal of Medicine januári számában megjelenő cikk egyik társszerzője Dr. Nancy Bennett, a New York-i Rochester Egyetemi Klinikai Központ professzora, aki szerint a vakcina valóban jelentősen mérsékelte a pneumococcus által okozott betegségek gyakoriságát. A kutatók amellett, hogy több korcsoportot is elkülönítettek, a kórokozó Streptococcus pneumoniae baktérium különböző típusait is vizsgálták, ezzel a jelenlegi legátfogóbb tanulmányt készítették a vakcinával kapcsolatban.#img1#

A Wyeth Pharmaceuticals gyár vakcináját az Egyesült Államokban jelenleg a 2-23 hónapos korosztály, valamint a valamilyen okból veszélyeztetettnek számító 24-59 hónapos korosztály számára ajánlják. A PCV7 szerotípus által okozott agyhártyagyulladások előfordulása 73,3 százalékkal csökkent minden korcsoportban. Olyan szerotípusok előfordulása is csökkent, melyek ellenállók az antibiotikumokkal szemben. Enyhén (60,5 százalékkal) emelkedett azonban az olyan szerotípusok által okozott betegségek előfordulása, melyek nem célpontjai a vakcinának. Bennett szerint azonban a ritkán előforduló betegségeknél még a 60 százalékos emelkedés sem számít jelentős változásnak, és eltörpül az általános csökkenés mellett. Egyes szerotípusoknál elképesztő mértékű (csaknem 93 százalékos) csökkenést sikerült produkálni. A védőoltást a Rochester Egyetem kutatói fejlesztették ki, akik eladták a technológiát a Wyethnek, állítja az egyetem szóvivője.