Egészséges életmód

Hogyan kerüljük el az elhízást?

betegszoba.hu


Bár a tudósok szerint az elhízásra való hajlam már a gének szintjén megjelenik, egy az 'Archives Of Internal Medicine' című lapban most publikált cikk szerint a hízásra hajlamosak is sokat tehetnek alakjuk megőrzésének érdekében.

A Marylandi Orvosi Egyetem kutatói az Öreg Amish Rendjét tanulmányozva (ez az a puritán szekta, amelynek tagjai teljesen elutasítják a modern kor vívmányait) rájöttek, hogy a középkorú Amishok közül azok is képesek az egészséges testsúly megtartására, akik magukban hordozzák az elhízásért felelős géneket.

Természetesen nincs szükség arra, hogy az Amishokhoz hasonlóan egész nap a földeken dolgozzunk, de a mindennapos testmozgás igen fontos. A kutatók szerint a hízásra genetikailag hajlamosakban napi egy óra kemény testedzés (futás, evezés) ajánlott a testsúlyuk megtartásához.

Mostanra már bizonyított tény, hogy vannak olyan emberek, akik hajlamosabbak a hízásra. A kutatók az utóbbi években több olyan gént is találtak, amelyek szerepet játszhatnak az elhízásban és a kóros étkezési szokások kialakulásában.

Azok az emberek, akiknek az úgynevezett 'zsírtömeg és elhízás felelős' (FTO) génjei mutálódtak, 30-60 százalékkal hajlamosabbak az elhízásra a normál európai átlagnál. A Maryland Egyetem tudósai az FTO gén működését vizsgálták az elzártan élő Amish közösség tagjaiban. Az eredmények szerint ez a gén ugyanúgy hajlamossá teszi az elhízásra az Amishokat is, azonban csak azoknál fejti ki hatását, akik nem végeznek minden nap kemény fizikai munkát (pl. háziasszonyok). A géneknek semmi hatásuk nincs azokra, akik legalább napi 900 kalóriát égetnek el a munkájuk során (szántás, aratás, kerti munka). #img1#

A mindennapos kemény testedzés még a diétánál is hatékonyabb fegyver az elhízással szemben. Az Amishok rengeteg zsíros disznóhúst, burgonyát és tészták fogyasztanak, és mégsem híznak tőle. Egy átlagos Amish férfi napi 18000 lépés tesz meg, szemben egy átlag amerikaival, aki jó esetben 18 lépést sétál az irodától az autóig, és az autótól a házig.
A Maryland Egyetem kutatói szerint egyértelmű, hogy a kóros elhízás a modern kor betegsége. Ugyanazokat a géneket hordozzuk, mint őseink, de életmódbeli változásaink miatt a káros gének könnyebben fejtik ki hatásaikat. Az egészséges testsúly megtartása igen nehéz feladat manapság, a fogyás pedig még nehezebbnek tűnik, de mint minden, ez sem lehetetlen, vegyünk példát az Amishokról.