Egészséges életmód

Hatásos az iskolai büféreform

betegszoba.hu


Az egészségtelen ropogtatnivalók korlátozása segít növelni a zöldségek és gyümölcsök fogyasztásának arányát az ötödik osztályosok körében. Az emelkedés ugyan mérsékelt, de statisztikailag szignifikáns.

Azokban az iskolákban, ahol csökkentették a magas zsír- és cukortartalmú ropogtatnivalókhoz való hozzáférést, nagyjából három százalékkal nőtt a zöldség- és gyümölcsbevitel a gyerekek körében, mondta el a The Journal of Nutrition januári számában megjelenő közlemény egyik társszerzője, Edward A. Frongillo, a Dél-Karolinai Egyetem egészségpromóciós, egészségnevelő és magatartástudományi intézetének vezetője. A vizsgálatba 2 065 általános iskola 10 285 ötödik osztályos tanulóját vonták be országszerte. Az automaták, iskolai büfék és kávézók árukínálatának megváltoztatásáról az iskolai adminisztrátorok, a napi zöldség- és gyümölcsfogyasztásról maguk a diákok számoltak be.#img1#

Lona Sandon, az Amerikai Diabétesz Társaság szóvivőnője és a Texasi Egyetem dietetikusa és adjunktusa szerint a gyermekek ebben a korban szüleik étkezési szokásait másolják, és csak a középiskola kezdetével kezdenek önnálló döntéseket hozni. Sandon azt is elmondta, hogy a ropogtatnivalók mérséklésének célja nem a gyümölcsfogyasztás ösztönzése, hanem a kalóriabevitel csökkentése, ezáltal a gyermekkori elhízás visszaszorítása. A Temple Egyetem nemrégiben készített felmérése szerint 42 reprezentatív mintának számító iskola háromnegyedében van ropogtatnivalókat és cukrozott üdítőitalokat kínáló automata. Egy korábbi vizsgálat szerint, melyet a cambridge-i Mathematica Politika Kutatás intézet készített, az általános iskolák 17 százalékában, ám a középiskolák 82 és a felsőoktatási intézmények 97 százalékában találni ilyen automatát.