Egészséges életmód

Gyengébbek a tévéző lányok

betegszoba.hu


A több mint két és fél órát képernyő (tévé-, számítógép-, mobiltelefonképernyő) előtt töltő tizenéves lányok fizikailag kevésbé fittek, állapították meg ausztrál kutatók. Meglepő a módon a fiúk esetében nem sikerült hasonló összefüggést kimutatni.

Az American Journal of Preventive Medicine februári számában megjelenő cikk vezető szerzője Louise Hardy, a Sydneyi Egyetem Új-Dél-Walesi Túlsúly és Elhízás Központjának kutatója. A fiúk, különösen a nagyobb kamaszfiúk kevésbé érzik meg a tévénézéssel, számítógépes játékokkal és más kisképernyős szórakozással töltött időt, mivel növekedésük során már elegendő izomtömeget halmoztak fel fittségük fenntartásához. A fiúk körében egyébként is gyakoribb a számítógépes játékok melletti sportolás, mondta el Dr. Goutham Rao, a Pittsburghi Gyermekkórház Súlykontroll és Wellness Központjának klinikai igazgatója. Egy például az úszócsapat tagjaként szerepelő tizenéves fiú sok időt tölthet el a videójátékok bűvöletében is. Rao szerint azonban a lányoknál nincs meg ez a fajta kettősség. Közülük mindössze kevesen végeznek rendszeres testmozgást. Tapasztalata szerint a serdülő lányok inkább a mobilozás - így például az sms-ezés - hívei, semmint a videójátékoké.#img1#

Az ausztrál kutatók szerint munkájukkal első ízben sikerült bizonyítaniuk a széles körben elfogadott irányelveket, melyeket az Amerikai Gyermekgyógyászok Akadémiája tett közzé, és melyek szerint a 2-18 éves gyermekeknek nem szabadna napi két óránál többet tölteniük a képernyő előtt. Hardy szerint a test edzettsége biztosítja a szív- és érrendszeri betegségek elkerülését. A kutatáshoz megadott tempóban lefutott körök száma alapján mérték a testedzettséget. Az adatgyűjtés 2004-ben zajlott, 2 750 hatodik, nyolcadik és tizedik osztályos ausztrál gyermek bevonásával. Képernyő előtt eltöltött időnek számított a videózás, a tévénézés, valamint a szórakozással töltött számítógépezés. A felmérés ismétlését 2010-re tervezik. Az eredmények várhatóan a technika fejlődésével arányosan fognak romlani.