Egészséges életmód

Fogyasztótablettával a kisebb ruhaméretért


A legújabb dupla fogyasztótabletta segítségével egy év alatt akár két számmal is csökkenhet a ruhaméretünk.

A tabletta két, eddig külön árusított hatóanyagot tartalmaz, így dupla olyan hatásos, mint azok a gyógyszerek, amelyeket a kezelőorvosok szoktak felírni súlyosan elhízott pácienseiknek. A Qunexa nevű szer emellett csökkenti a vérnyomást, valamint a vér zsír- illetve cukortartalmát. A gyógyszer biztonságával kapcsolatban felmerült kérdésekre a gyártó úgy nyilatkozott, hogy több információt is rendelkezésre fognak bocsátani, mielőtt a terméket kereskedelmi forgalomba hoznák.

A Quanexa két hatóanyag kombinációjával fejti ki hatását. A phentermine nevű amfetaminalapú, és arról híres, hogy a yorki hercegnő ennek segítségével adott le a kilencvenes évek elején közel húsz kilót. A toprimate eredetileg az epilepszia kezelésére lett kifejlesztve, de súlyveszteséget is okoz.

A tesztelés során a vizsgált 2 500 elhízott amerikai fele kapott Quanexát, míg a másik fele placebót. Azok, akik a legnagyobb dózist kapták a szerből, átlagosan tíz kilót fogytak, így a termék az eddig forgalomban lévő szereknél kétszer hatásosabbnak bizonyult. A kutatás vezetője, Dr. Kishore Gadde, az észak-karolinai Duke Orvosi Egyetem munkatársa így vélekedik: "Megfelelő életmódbeli változtatások mellett a phenterime és a toprimate kombinációja rendkívül hatékony kezelési módszernek tűnik."

Sokan azonban aggodalmuknak adtak hangot, így valószínű, hogy a Quanexa még sokáig nem lesz kapható. A phenterminéről például azt gyanítják, szívelégtelenséget okozhat, míg a toprimate amellett, hogy memóriazavarokkal és hangulatingadozással járhat, magzatkárosító hatású is lehet. A magas dózist kapó kísérleti alanyok 21 százaléka számolt be olyan mellékhatásokról, mint fülzúgás, szédülés, székrekedés, néhányan pedig ingerlékennyé vagy akár depresszióssá is váltak. Ez is okozhatja, hogy tavaly októberben Amerikában megtagadták a szer engedélyezését.