Egészséges életmód

Fogyasszunk manukamézet ősszel és télen


A mézet már ősidők óta alkalmazza az emberiség a gyógyászatban, különösképpen légúti megbetegedések, fertőzések és sebek kezelésére. Többen manapság is előfordul, hogy a drága és egy idő után már kevésbé hatékony antibiotikumok helyett mézet fogyasztanak.

Méz és méz között is van azonban különbség. Lényegében annyifajta méz létezik, ahány növényfajtáról származik: akácméz, gesztenyeméz, fenyőméz stb.

Számos növényfajta nektárja különböző és egyedi, ezért más-más hatásokat képesek kifejteni az emberi szervezetben.

A virág, amelyből a manukaméz készül, Új-Zélandon és Ausztráliában őshonos. A ’manuka’ elnevezés az új-zélandi maori őslakosoktól származik, és egy „teafa" nevére utal, melynek nektárját a méhek felhasználják a méz előállításához.

A manukaméz nem egy ’szimpla’ mézfajta, ami finom, hanem roppant módon egészséges is. Az új-zélandi maorik már korán felismerték a manuka növény jótékony hatásait, és a leveleiből gyógyitalt főztek, amit lázcsillapításhoz használtak. A manuka összezúzott leveleiből nyert olajat külsőleg, a sebek fertőtlenítésére alkalmazták.

A manukamézet a szervezetre gyakorolt széleskörű és általános egészségjavító hatásai miatt egyesek manapság már a szuperélelmiszerek körébe sorolják. A manukaméz jótékony hatásait szemügyre véve nagyon nem kell meglepődnünk ezen!

A manukaméz értékét emeli, hogy  külsőleg és belsőleg egyaránt alkalmazható.
Külsőleg, a sérült bőrfelület és sebhelyek fertőtlenítésére és kezelésére, pattanások ellen és bőrápolásra, tisztításra egyaránt alkalmazható. Orr –és orrüreg gyulladások esetén manukamézzel felerősíthetőek az orröblítő folyadékok!
Cukorbetegek számára külsőleg nyugodtan alkalmazható, belsőleg történő fogyasztása  azonban a méz cukortartalma miatt már nagy elővigyázatosságot igényel.

Belsőleg, manukamézet fogyasztva az antibakteriális és antiszeptikus (a kórokozókat pusztító) hatások teljes mértékben kiaknázhatóak. A manukaméz természetes gyulladáscsökkentő, és antioxidáns hatású.

Emésztési zavarok, gyomorproblémák, ígybetegségek és a fogak védelmének a céljából érdemes manukamézet fogyasztani, csak úgy, mint a gombás fertőzések, gyulladások és a közérzet általános javítása céljából.

A manukaméz sok energiát is ad a szervezetnek. A mindennapokban, a napi szelet csoki helyett sokkal jobban járunk, ha elszopogatunk egy kanál manukamézet.

A manukaméz nagyon tápláló, és remekül alkalamzható immunerősítésre. Viszonylag magas (kb. 40%) gyümölcscukor, és annál valamivel kevesebb (kb. 30%) szőlőcukor tartalma a szervezetet energiával látja el, egyaránt javíthat a szellemi funkciókon és az izomműködésen.

Magas antibakteriális hatása miatt a manukaméz tökéletes immunerősítő az őszi és téli időszak alatt. Torokfájás, légúti panaszok, nátha és megfázás esetén ajánlott a manukaméz fogyasztása. Az infuenza és a láz tüneteinek az enyhítése esetén a manukaméz amolyan „természetes antibiotikumként" funkcionál. A manukaméz önmagában is nyugodtan fogyasztható (napi 1-2 teáskanál), teába téve , vagy kenyérre kenve azonban sajátos ízvilágot kölcsönöz, amelyet mindenképpen érdemes megtapasztani!

Tehetjük a manukamézet italokba is, például savanykásabb gyümölcslevekbe.

A manukaméz gyógító hatásait igazolja, az ’Egyedi Manuka Faktor’, vagyis az UMF. Az angolul ’Unique Manuka Factor’ elnevezés a manukaméz antibakteriális hatását hivatott osztályozni. Az UMF felirat a legtöbb manukaméz üvegen megtalálható: az általában 0-tól 30-as értékig terjedő skálán általánosságban véve a 12 körüli UMF értékkel rendelkező manukaméz az, amely már sikeresen alkalmazható a baktériumok ellen.

Laboratóriumi kísérletek igazolták, hogy a manukméz valóban képes elpusztítani számos  baktérium vírustörzsét. Egyes kutatások eredményei igencsak pozitívak, hiszen kimutatható volt, hogy a manukamézzel szemben a baktériumok nem alakítanak ki rezisztenciát, nem úgy mint a mesterséges antibiotikumokkal szemben.

Mindez azért jelenthet forradalmi felfedezést, mivel manapság egyre több baktériumtörzs válik ellenállóvá az antibiotikumos kezeléseknek. Egyes kutatók például attól félnek, hogy a század végére nem lesznek már olyan antibiotikumok, amelyek képesek lennének a betegségek meggyógyítására, mivel a lakosság többsége rezisztenssé válhat velük szemben.

Az orvostudomány egyik legújabb mérföldköve lenne, hogyha a manukaméz kapcsán sikerülne bebizonyítani, hogy az 100%-ban alkalmazható antibiotikumként.

A manukamézről egyértelműen kijelenthető, hogy a sokféle mézfajta közül a leghatékonyabb a kórokozók és baktériális fertőzések ellen!

Javasolt manukaméz oldal: http://www.manukamez.hu/