Egészséges életmód

Fogyással javul a memória


Johh Gunstad, a Kent State Egyetem Pszichológia Tanszékének tanársegédje egy kutatócsoporttal együttműködve összefüggést fedezett fel a súlyvesztés és az emlékezet illetve koncentrálóképesség javulása között.

A vizsgálatok során 150 személyt figyeltek meg, akik vagy valamilyen fogyasztó műtéten estek át, vagy súlyos elhízásuk miatt megfigyelés alatt álltak. Az eredmények azt mutatták, hogy tizenkét héttel a műtét után jelentősen javult a páciensek emlékezete és koncentrálóképessége.

Most először sikerült összefüggést találni a fogyás és a memóriajavulás között" - számolt be róla Gunstad, majd hozzátette: "Ez reményt adhat azoknak, akik komoly koncentrációzavarral vagy memóriagondokkal küzdenek." A vizsgálatok eredményei egyébként nem okoztak meglepetést Gunstad számára, mivel az elhízással járó egyéb egészségügyi gondok, mint a magas vérnyomás, a kettestípusú cukorbetegség vagy az alvás közbeni légzéskihagyás mind károsítják az agyat, tehát, amint ezek a tünetek elmúlnak, javulás áll be az egyén emlékezetében.

A csapat további két éven át kíséri figyelemmel a tanulmányban résztvevők életét. Az alanyokat a műtét előtt, tizenkét héttel a műtét után, majd egy évvel a műtét után is megvizsgálták, és két év elteltével újra ellenőrizni fogják őket.