Egészséges életmód

Férfiakra erősebben hat a koffein?

betegszoba.hu


Új kutatások szerint a férfiakra erősebben hat a koffein, mint a nőkre. Ám miközben a koffeinmentes kávé mindkét nemet felélénkíti, a nőkre jobban hat.

A Barcelonai Egyetem koffein hatásait vizsgáló kutatásának eredményei 668 egyetemi hallgató részvételével készült, akik átlagosan 22 évesek voltak. A koffeinfogyasztás előtt és után végeztek el méréseket, 11-13 óra között, valamint 16-18 óra között, a napszak által okozott különbségek ellenőrzésére.

"Noha a kávéval mind a férfiak, mind a nők javulást észleltek aktivitási szintjükben, amely a későbbi mérésekkor fokozódott, a férfiakra nagyobb hatással volt."- közölte Ana Adan kutató. "Számos vizsgálat bemutatta már a koffein serkentő hatásait, ám egyik sem vizsgálta meg a két nemben a hatások különbségeit."

A korábbi vizsgálatok a normális koffein-bevitelnél sokkal nagyobb mennyiségek hatását vizsgálták. De ebben az új vizsgálatban, amely az eszpresszóban található koffeinmennyiséget használta, kiderültek "a nőkben és férfiakban megfigyelt különbségek, amely az esetek 99 százalékában előforduló koffeinmennyiség elfogyasztásán alapult (eszpresszó kávé és koffeinmentes eszpresszó kávé - 100 mg és 5 mg koffeintartalommal)."- közölte Adan.

Amerikai-stílusú összehasonlításképp a koffeinmentes kávé 8,6-13,9 mg koffeint tartalmazhat a Floridai Egyetem kutatói szerint, egy csésze normál kávé pedig kb. 170 mg koffeint tartalmaz.#img1#

Amikor a résztvevők koffeinmentes kávét fogyasztottak, Adan és munkatársai a résztvevők éberségi állapotának kismértékű fokozódását is megfigyelték. A koffein hatása kissé jelentősebb volt a nők körében. Tisztázatlan, hogy ez a "placébó hatás" miatt fordult-e elő, ahol a résztvevők egy előre várt hatásra reagálnak annak ellenére, hogy a kezelés nem tartalmaz olyan vegyületet vagy egyéb gyógymódot, amire számítanak.

A kutatók szerint a koffeinnek nemtől függetlenül szinte azonnali hatása van. Korábbi vizsgálatok bemutatták, hogy az éberség a fogyasztás után 30-45 perccel kezd fokozódni, ám az új vizsgálat bebizonyította, hogy a hatások akár 10 perc múlva is elkezdődhetnek. Adan szerint "45 perc kell ahhoz, hogy a vérben a koffein elérje maximális koncentrációját, ám ennek a koncentrációnak a fele már pár perc után kialakul."

A koffein hatásai általában 2-3 órán át tartanak, noha ez akár 4-5 órára is elnyúlhat, attól függően, hogy milyen az egyén érzékenysége és anyagcseréje, amely nagyban függ az életkortól.