Egészséges életmód

Fagyálló vegyszert találtak egy fogkrémben

betegszoba.hu


Az iraki egészségügyi miniszter kedden figyelmeztetést adott ki azzal kapcsolatban, hogy az Unilever által gyártott egyik népszerű fogkrém dietilén-glikolt, gépkocsikban használt fagyálló anyagot tartalmaz.

"Miután a minisztérium szabványügyi és minőségellenőrzési osztálya megvizsgálta a francia gyártmányú Signal 2 fogkrém márkát, a termékben dietilén-glikolt mutattak ki, amely lenyelve rendkívül mérgező." - jelentette be a kormány. Az egészségügyi minisztérium arra szólította fel a kormányt, hogy tiltsa be a márka forgalmazását.

Az Unilever France szóvivője, Sophie Jayet Párizsban azt nyilatkozta az AFP hírügynökségnek, hogy az Unilever termékei nem tartalmaznak dietilén-glikolt. "Az Unilever nem alkalmazza ezt az anyagot, a dietilén-glikolt. Szabványaink pedig a világ minden részén azonosak" - nyilatkozta Jayet, aki szerint az iraki termék valószínűleg hamisítvány.#img1#

A Signal 2 fogkrémet Európában és több közel-keleti piacon is forgalmazzák, Franciaországban azonban nem gyártják és nem is forgalmazzák.

Két évvel ezelőtt dietilén-glikolt találtak egy fogkrémben és egy köhögés elleni szirupban Latin-Amerikában, ami több tucat ember halálát okozta. A szennyezett termékek Kínából származtak.