Egészséges életmód

Ezek a fogyasztószerek súlyos egészségkárosodást okozhatnak

betegszoba.hu


Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerellenőrző Hivatala (FDA) hétfőn arra hívta fel a fogyasztók figyelmét, hogy több, mint két tucat fogyasztószerként árult terméknek olyan fel nem tüntetett összetevői vannak, amelyek súlyos egészségkárosodást okozhatnak.

A szóban forgó termékek egyes áruházakban és az interneten kaphatók, néhány úgy hirdeti magát, hogy csak "természetes" vagy "növényi" összetevőket tartalmaz. Azonban az FDA szerint a címkén fel nem tüntetett összetevők között van epilepszia elleni gyógyszer és feltételezett rákkeltő anyag is.

"Ezek a veszélyes fogyókúrás termékek nagy közegészségügyi kockázatot jelentenek, mivel tisztázatlan összetevőket tartalmaznak és egyes esetekben olyan mennyiségben tartalmaznak vényköteles gyógyszereket, amelyek messze meghaladják a maximálisan javasolt adagolást" - mondta el Dr. Janet Woodcock, az FDA Értékelési- és Kutatóközpontjának igazgatója. "A fogyasztóknak foglamuk sincs arról, hogy ezekben a termékekben erős gyógyszerek találhatók, amelyek súlyos egészségügyi problémákat okozhatnak."

Egyes termékekben például sibutramint, rimonabantot (az Egyesült Államokban nincs engedélyezve), fenitoint (epilepszia elleni szer) és fenolftaleint (feltételezetten rákkeltő anyag, kémiai kísérletekben használják). Az aktív összetevők mennyisége számos esetben meghaladja az FDA által javasolt mennyiségeket.

A sibutramin magasvérnyomást, görcsrohamot, szívdobogásérzést, szívrohamot és gutaütést okozhat, a gyógyszer kölcsönhatásba lép más, esetlegesen szedett gyógyszerekkel és nem biztonságos terhesek, szoptatós anyák és 16 évnál fiatalabbak számára. A rimonabantot az FDA vizsgálta, ám nem engedélyezte. Az Európában jóváhagyott gyógyszer mellékhatásaként súlyos depresszió és öngyilkossági gondolatok léphetnek fel.#img1#

Az FDA mindenkinek azt javasolja, hogy fogyasztótermékek vásárlása előtt feltétlenül kérje ki orvosa tanácsát, aki pedig már szed ilyet, hagyja abba. A Hivatal jelenleg is vizsgálja a termékek forgalmazóit és vissza fogja hívni ezeket a boltok polcairól. Amennyiben ez nem sikerül, további lépéseket, esetleg büntetőjogi eljárást is indítanak.