Egészséges életmód

Étkezési zavarok egyre fiatalabb korban


A University College London Gyermek Egészségügyi Intézetének kutatói nemrég megdöbbentő adatokat tettek közzé a British Journal of Psychiatry című lapban megjelent tanulmányukban. Egy tizennégy hónapig tartó vizsgálat során arra derült fény, hogy a tizenhárom évnél fiatalabbak között is szép számmal akadnak étkezési rendellenességgel küzdők.

A jelenség inkább a lányokat érinti, akiknek 82 százaléka tartozik bele valamelyik kategóriába, szemben a fiúk 18 százalékával. A szakemberek szerint sürgős intézkedésekre van szükség, hiszen a jelek szerint az anorexia és a bulimia egyre fiatalabb korban jelentkezik.

Dr. Dasha Nicholls, a tanulmány egyik vezetője arról számolt be, hogy Angliában és Írországban 100.000 tizenhárom évesnél fiatalabb gyerek közül háromnak van valamilyen étkezési rendellenessége, és a kor előre haladtával a számuk csak nő. A problémás esetek 37 százalékánál állapítottak meg anorexiát, nagyjából egy százaléknál bulimiát vagy túlevést és 43 százaléknál egyéb rendellenességet. A maradék 19 százaléknál azt tapasztalták, hogy nem szívesen ettek, de őket nem érdekelte a súlyuk vagy az alakjuk. Olyanok is akadtak a gyerekek között, akik hashajtót használtak vagy hánytatták magukat.

Az étkezési zavaros gyerekek felét kellett már kórházba szállítani, a tanulmány egy éve alatt 73 százalékuk mutatott javulást, hat százalékuk állapota romlott, tíz százalékuknál pedig változatlan maradt a helyzet. Az érintett gyerekek 44 százalékánál derült ki, hogy közeli családtagjuknál diagnosztizáltak már mentális betegséget, többnyire szorongást vagy depressziót.

Paul Burstow, egészségügyi államtitkár azt ígérte, javítani igyekeznek a népesség mentális egészségén, és nagyjából 400 millió fontot szánnak arra, hogy a következő négy év során kiszélesítsék a pszichológiai kezelések lehetőségeit.