Egészséges életmód

Egyre nagyobb kiadást jelent az elhízás


Világszerte több mint 1,5 milliárd felnőtt túlsúlyos, további 500 millió elhízott és 170 millió gyermek vagy túlsúlyos vagy elhízott - vált ismertté a The Lancet című brit orvosi folyóirat elhízással kapcsolatos speciális sorozatában megjelent négy tanulmány egyikében.

Az elhízás járványszerűen elterjedt a világon, és már a dohányzáshoz hasonló egészségügyi kockázatot jelent - írták tanulmányukban a melbourne-i Deakin Egyetem szakemberei.

Japánban és Kínában minden húsz nőből egy elhízott. Ezzel szemben Hollandiában tízből egy, Ausztráliában négyből egy, a Tonga-szigeteken pedig tízből hét nő küzd ezzel a problémával.

Sok országban az egészségügyi kiadások 2-6 százalékát teszik ki az elhízással összefüggő költségek. "Az olcsó, ízletes és kalóriával teli ételek mennyiségének növekedése, a fejlett élelmiszerforgalmazás és -marketing, valamint a fogyasztást és a növekedést befolyásoló gazdasági erők a felelősek az elhízás járványszerű terjedéséért" - hangsúlyozták a tanulmány készítői.

A világ vezető gazdaságai közül jelenleg Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban a legelterjedtebb az elhízás problémája, és ha ez a tendencia tovább folytatódik, akkor 2030-ra az amerikai lakosság fele elhízott lesz - figyelmeztetnek amerikai egészségügyi szakemberek a sorozat másik tanulmányában.

Az Egyesült Államokban az elhízás hamarosan átveszi a vezetőhelyet a dohányzástól a nemfertőző betegségek legsürgősebben megfékezésre váró okainak listáján. Emellett 7,8 millió új cukorbetegért, 6,8 millió szívbetegségtől, és agyi érkatasztrófától sújtott páciensért, valamint 539 ezer rákos betegért lesz felelős 2030-ra.

A New York-i Columbia Egyetem Mailman Közegészségügyi tanszékének kutatói szerint az amerikai nők 35 százaléka, a férfiak 32 százaléka elhízott.

Nagy-Britanniában 2030-ra a férfiak körében 41-48 százalékra, a nőknél 35-42 százalékra fog emelkedni az elhízottak aránya a jelenlegi 26 százalékról. "Ennek eredménye 668 ezer új diabéteszes beteg, 461 ezer szívbeteg és 130 ezer daganatos ember lesz" - írták a szakemberek.

A túlevés és a mozgásszegény életmód okozta elhízás növeli továbbá a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint és egyéb betegségek kialakulásának kockázatát. Emellett várhatóan 2,6 százalékkal, vagyis 66 milliárd dollárral fogja növelni az amerikai egészségügy éves összkiadását, míg a brit államnak 2 százalékos, vagyis kétmilliárd fontnyi pluszköltséggel kell majd számolnia évente.  

Az egészségügyi szakértők ezért az elhízással szembeni harca ösztönzik a kormányokat.  "Ebbe beletartozik az egészségtelen ételek és italok (a cukrozott üdítők) megadóztatása, valamint a gyerekeknek szóló televíziós étel- és italreklámok szigorítása" - írták a Harvard Egyetem Közegészségügyi tanszéknek szakemberei saját tanulmányukban.


Elhízás

Az elhízás (obesitas) anyagcserefolyamatok olyan genetikai, központi idegrendszeri vagy endokrin és környezeti hatásokra létrejövő zavar, mely az energiaháztartás egyensúlyának módosulását okozza. Ez a folyamat a táplálékfelvétel növelésében és/vagy az energialeadás csökkenésében nyilvánul meg, majd fokozott zsírraktározáshoz vezet. Az elhízás tehát krónikus és recidiváló betegség (WHO), mely tartós kezelést igényel, elsősorban kísérő betegségek kezelésével kapcsolatban.

Eddigi bejegyzések

moha82 ( 38 éves nő ) Nagybajcs , 1 kórtörténet | időpont: 2011. december 19. 23:27

Történet: Sziasztok.Az én témám nem egészen ide való de bízom benne valaki tud tanácsot adni mert már nagyon el vagyok keseredve.Nekem a problémám az,hogy nem tudok hízni bármit eszek s bár mikor.165/55 VAGYOK.
Már sok mindent kipróbáltam de sajna sikertelenül.Gyógyszert s vitamint amit ellehet képzelni.Ha valaki valami jó módszert erre tudna ajánlani kérem segítsen.
Köszönöm előre is.
Meggyógyult:    nem

nl550313 ( 65 éves férfi ) Budapest , 1 kórtörténet | időpont: 2011. december 13. 3:23

Történet: 56 éves férfi vaok, imádok enni, kondicionált evés-gyönyönyört érzek, kb. 100 %-os a halálos túlsúlyom - minden segítség érdekel.... A 7 főbűnből enyém : a mohóság...
Kezdeti tünetek: Keringés és légzés:
visszeresség (tágult vénák)
Későbbi tünetek: Has és emésztő rendszer:
bűzös széklet, egyszerre nagy mennyiségű étel elfogyasztása, fokozott gázképződés
Gyógyszerek: algopirin rivotril kalmopirin
Alternatív gyógymódok:: meditáció csikung jóga
Meggyógyult:    nem
Rehabilitáció: túlélés, pozitív gondolkodás...

Piszi2007 ( 34 éves nő ) Nagyatád , 2 kórtörténet | időpont: 2011. november 28. 17:13

Történet: Sziasztok:)Terméktapasztalatommal szeretnék segíteni azoknak akiknek lehet:)))))

alexandrapoleszak.dxn.hu/termekek
Kezdeti tünetek: Általános tünetek:
általános állapotromlás, fáradtság, fokozott étvágy, gyakori fertőzések, gyengeség (fizikai), immunrendszer gyengülése, levertség, pszichogén fájdalom, rossz közérzet, szorongás, testsúlytöbblet
Has és emésztő rendszer:
felfúvódás, gyomorégés, hasi görcsök, hasi telítettség érzése, haspuffadás
Gyógyszerek: természetes gyógymódok
Alternatív gyógymódok:: kizárólagosan olyan embereknek szeretnék segíteni...akár személyes kapcsolatfelvétel által is,akik természetes gyógymódkedvelők:)))
Meggyógyult:    igen

magyareva ( 47 éves nő ) Mezőkövesd , 2 kórtörténet | időpont: 2008. november 10. 14:28

Kezdeti tünetek: Magatartás, felismerés, érzelem:
a külső megjelenést és magatartást illető egyéb tünetek és jelek, a szituációhoz képes túlzott szorongás és aggodalom, aggodalmasság, bizonytalan önkép, identitás, társadalmi elszigeteltség
Has és emésztő rendszer:
felfúvódás, felfúvódásos fájdalom, gyomorégés, haspuffadás
Általános tünetek:
fokozott étvágy, izzadás, lábdagadás, szorongás
Későbbi tünetek: Has és emésztő rendszer:
gyomorégés, gyomortáji, hátba sugárzó fájdalom
Alternatív gyógymódok:: vitaminok, táplálékkiegészítők,méregtelenítő tea, teljeskiőrlésű termékek, cukor, szénhidrátok kerülése, rostos ételek, sok nyers zöldség, gyümölcs, ananásztabletta mozgás,diéta, csoportterápia, ami segít megalapozni a lelki egyensúlyt, segített megtalálni evési "rohamaim"okát- ami nálam sokszor stresszoldásra szolgált. Most a kiváltó okok kiküszöbölésén dolgozok.
Meggyógyult:    nem

Livi ( 53 éves nő ) Budapest , 7 kórtörténet | időpont: 2008. október 22. 17:20

Történet: Több fogyókúrán átestem már,de mindig visszaugrottak a kilók.Sok helyről hallottam, hogy teljes életmódváltást kell csinálni, nem kúraszerűen venni a dolgokat. Addig nem működik, amig úgy élem meg, hogy megvonok valamit magamtól, áldozatot hozok a fogyás oltárán. Nagyon sokat kellene fogynom. Lehet ezért megy olyan nehezen.
Kezdeti tünetek: Magatartás, felismerés, érzelem:
a szituációhoz képes túlzott szorongás és aggodalom, bizonytalan önkép, identitás, boldogtalanság, érzelmi labilitás, hangulatingadozás, nemi vágy csökkenése, szegényes önkép, társadalmi elszigeteltség
Általános tünetek:
fokozott étvágy, izzadás, lábfájdalom (néha csak terhelésre), testsúlytöbblet
Gyógyszerek: Kipróbáltam pár csodatablettát, de hiába.
Alternatív gyógymódok:: Sportolni kellene, bizonyos élelmiszereket kerülni (szénhidrátot például)
Meggyógyult:    nem