Egészséges életmód

Egy népszerű antioxidáns mégsem növeli a teljesítményt?


A közhiedelemmel ellentétben a quercetin nem fokozza a teljesítményt - állítják kutatók a Journal of Applied Physiology online számában. A quercetin a gyümölcsök héjában, a leveles zöldségekben, a bogyókban, a fekete teában és a vörösborban megtalálható természetes antioxidáns, ami táplálékkiegészítők, illetve sportolóknak szánt energiaitalok részeként kerül a piacra.

A Georgia Egyetemen az izom energiatermelését, a sportteljesítményt, az erőfeszítést és az edzés utáni erőcsökkenés mértékét is vizsgálva azt találták, hogy ezek egyikét sem javítja a quercetin.

Mivel feltételezték, hogy a vizsgált sportolók energiatermelése már maximalizálva volt, és így nem volt tovább javítható a quercetin-nel, 30 egészséges, nem sportoló férfin folytatták a vizsgálatot, pozitív eredményt azonban ennél a csoportnál sem kaptak. "Előzetes állatkísérleteink alapján pozitív eredményt vártunk, de csalódnunk kellett. Eredményünk rámutat, hogy az állatkísérletben nyert eredményeket nem lehet automatikusan átvinni az emberre" - mondja Kirk Cureton, az egyetem mozgástani tanszékének vezetője.