Egészséges életmód

Divatos diéták


Vegyünk egy unott fogyasztót, adjunk friss tulajdonságokat egy divatjamúlt dologhoz, keverjünk hozzá némi médiaszenzációt (a brit királyi pár esküvője kiváló példa). Legyen szó akár szoknyáról, akár egy diétáról, az eredmény ugyanaz: a legújabb őrület.

Jelen pillanatban a Dukan-diéta a szezon sztárja. Nem csoda. A Kate Middleton-kérdést nem is számítva ez az étrend éhség nélkül ígér fogyást. Mivel francia, máris sikkesen hitelesnek látszik, különösen Amerikában.


Az Amerikai Szív Társaság a Circulation szakfolyóiratban így írt az ilyen típusú étrendekről: "A fehérjedús étrendek jellemzően a fehérjékben gazdag élelmiszerek széles választékát kínálják, más élelmiszerfajtákkal, köztük a szénhidrátokkal kapcsolatban azonban korlátozók. Strukturált étkezési tervekkel szolgálnak. Gyakran terjesztenek tévhiteket a szénhidrátokkal, az inzulin-rezisztenciával, a ketózissal és a zsírégetéssel kapcsolatban. Egészséges emberek számára rövid ideig nem okoznak károkat az ilyen típusú diéták, általános hatékonyságukat és biztonságosságukat azonban egyelőre nem támasztják alá hosszú távú tudományos vizsgálatok."


Ez a jellemzés 2001-ben látott napvilágot, még az előtt, hogy a Dukan-diéta megjelent. Az Amerikai Szív Társaság legújabb közleményében a fehérjedús étrendek közé sorolja az Atkinst, a Zónaétrendet, a Protein Power-t, a Sugar Buster-t és a Stillmant, a Dukanról azonban nem tesz említést. Talán soha nem is fog.


A fogyókúrázók tudják, mennyi ideig marad divatos egy felkapott diéta. Azt is tudják, hogy az olyan szoknya, amely söpri a földet, hamarosan kimegy a divatból. Ahogyan a mikro miniszoknya is. Mégis vannak olyanok, akik megveszik. Hát persze, hiszen néhány embernek nem elég öt centivel a térd felett.

Talán a következő szezonban végre olyan diéta is megjelenik majd, amely nem okoz éhséget vagy rossz leheletet.