Egészséges életmód

Betegségeket előzhet meg a halolaj?


A londoni Queen Mary és az amerikai Harvard egyetemek közös kutatásában feltárták annak mechanizmusát, hogyan képes a halolaj olyan betegségeket megelőzni, mint a reumatoid artritis. A neves Nature szaklap legfrissebb számában közöltek szerint a halolaj egyik összetevője, a DHA a szervezetben Resolvin D2-vé alakul.

 Ez a molekula pedig csökkenti a gyulladásos folyamatokat, miközben - ellentétben a már piacon levő egyéb gyulladáscsökkentőkkel - nem gyengíti az immunrendszer működését.

"Régóta tudtuk, hogy a halolaj jótékony hatású azokban a betegségekben, melyeknek gyulladásos folyamat az alapja. Ennek pontos mechanizmusát írta le munkacsoportunk a Resolvin D2 keletkezésének, szerkezetének és hatásának feltárásával"- számol be a kutatás jelentőségéről Mauro Perretti, a Queen Mary Egyetem professzora.

A kutatók szerint ez a molekula nemcsak az ízületi gyulladás, de számos más betegség - szepszis, stroke - ellen egyaránt ható új gyógyszerek alapja lehet, a gyulladás ugyanis számos betegség kialakulásában szerepet játszik. Ilyenkor a szervezet fertőzésekkel szembeni természetes védekezőképessége tévesen a test saját szövetei ellen fordul. Laboratóriumi körülmények között a Resolvin D2 a folyamat kritikus lépését, a fehérvérsejtek érfalhoz való hozzátapadását volt képes megakadályozni.