Egészséges életmód

Az elhúzódó megfázásnak komoly szövődményei lehetnek

betegszoba.hu


Ha az orrdugulás és a fejfájás több mint egy hétig elhúzódik, lehetséges, hogy orrmelléküreg-gyulladásról van szó, mely a nátha gyakori szövődménye.

Évente mintegy 31 millió amerikai kap orrmelléküreg-gyulladást, mely miatt 18 millió orvos-beteg találkozásra kerül sor, ami 5,8 milliárd dolláros egészségügyi kiadást jelent, állítja az Amerikai Allergia, Asztma és Immunológia Akadémia. Az allergiás betegek hajlamosabbak a télen gyakrabban jelentkező orrmelléküreg-gyulladás kialakulására. Kezdetben a nátha és az orrmelléküreg-gyulladás tünetei hasonlóak, magyarázta Dr. Anju Peters, az akadémia rhino-sinusitis bizottságának elnöke. Ha azonban három-öt nap elteltével a panaszok rosszabbodnak, és több mint tíz napig fennállnak, valószínűleg már orrmelléküreg-gyulladásról van szó.#img1#

Az orrmelléküregek gyulladása a nátha, vagy allergia miatti gyulladásnak köszönhető orrmelléküreg-dugulás miatt alakul ki, leggyakrabban az arcüregben és a homloküregben. A kivezető nyílások elzáródása gátolja a nyák normális elfolyását, ami kiváló táptalajt jelent a kórokozók számára. Az arc- és homloküreggyulladás tünetei a zöld, vagy szürke orrváladék, rosszízű váladékozás a garat felé, arcfájdalom, vagy nyomásérzékenység, enyhe láz. A nem megfelelően kezelt orrmelléküreg-gyulladás akár hónapokig-évekig is elhúzódhat. A terápia alapja az antibiotikum és a dugulás megszüntetése.