Egészséges életmód

Az egészséges életmód fertőző


Aki fitt akar maradni, legjobb, ha egészségesen élő barátaival tölti az idejét, derült ki egy új tanulmányból, mely az International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity című folyóiratban jelent meg.

"Egyre inkább elismerik a társas környezet egészséges életmódra gyakorolt befolyásának fontosságát." - mondta Kylie Ball az ausztrál Deakin Egyetemről. Kutatócsapatával 18-46 év közötti nőket vizsgáltak, és kiderült, hogy a testmozgás és az egészséges táplálkozás szokásaitnagyban befolyásolják a társas normák.

A résztvevő nőket megkérték, hogy rangsorolják, mennyire értenek egyet az olyan kijelentésekkel, mint pl. "Gyakran látok másokat sétálni a környezetemben.", vagy "A nőismerőseim közül sokan gyorséttermekben étkeznek." Azok a nők, akik egészségesebb körökben mozogtak, maguk is többet mozogtak és egészségesebb ételek kerültek az asztalukra.

Ball szerint az eredmények azt sugallják, hogy az egészséges viselkedés "fertőző". További kutatásra érdemes az, hogy intervenciós lépésként inkább a társas normákat kellene megváltoztatni a több testmozgás és a megfelelő étkezés elérése érdekében.