Egészséges életmód

Az antibiotikumkezelés csökkenti a halálozást

betegszoba.hu


Az intenzív osztályon fekvő pácienseknél történő preventív antibiotikumkezelés növeli a túlélést, állítja egy holland kutatócsoport egy, szerdán az Egyesült Államokban megjelent új tanulmányban.

Az Utrechti Egyetem Egészségügyi Központjának (UMC) kutatócsoportja közel hatezer intenzív osztályon fekvő betegen vizsgálta két különböző antibiotikummal végzett kezelés hatását összesen 13 kórházban. A tanulmánytól nem várják, hogy hosszú vitákat vált majd ki a preventív antibiotikumkezelés előnyeiről és az esetleges antibiotikumrezsiztencia kifejlődésének hátrányairól.

"Úgy hiszem, újra kellene gondolni az intenzív osztályos antibiotikumkezelésre vonatkozó protokollokat" - mondta el Anne Marie de Smet, az UMC aneszteziológusa, a tanulmány vezető szerzője egy közleményben. "Azt láttuk, hogy az antibiotikumok használatával egyértelműen csökken a halálozások száma, és az intenzív osztályoknak fel kellene használniuk ezt az ismeretet."

A New England Journal of Medicine folyóiratban megjelent kutatás során a tudósok a 2004 és 2006 között kezelt betegeket három csoportba osztották, mindegyikbe körülbelül kétezer ember került. Az első csoport szájon át kapott egy antibiotikumot tartalmazó krémet naponta négy alkalommal. A második csoport ugyanezt a kezelést kapta, továbbá még infúzióban és gyomorszondán keresztül is juttattak be antibiotikumokat. A harmadik csoport volt a kontrollcsoport, ők a hagyományos intenzív osztályos kezelésben részesültek.

Négy hét elteltével a preventív antibiotikumkezelés a halálozást a kontrollcsoporthoz képest a második csoportban 3,5 százalékkal, az első csoportban 2,9 százalékkal csökkentette. A tanulmány szerint az első két csoport (vagyis akik antibiotikumot kaptak) közötti különbség nem szignifikáns és nem tapasztaltak növekedést az antibiotikumrezisztens baktériumtörzsek megjelenésében sem.#img1#

A statisztikai adatokat úgy korrigálták, hogy tükrözze a kontrollcsoport tagjainak jobb általános egészségi állapotát. Minden, a vizsgálatban résztv vevő beteg legalább két napig lélegeztetőgépen volt vagy minimum három napig részesült intenzív terápiában. Hollandiában évente több, mint 18 ezer beteget kezelnek három napon túl intenzív osztályon. A tanulmányban az is olvasható, hogy további kutatásokra van szükség annak meghatározására, hogyan is alakul ki hosszútávon az antibiotikumrezisztencia.