Egészséges életmód

A vesedonorok hosszú, egészséges életet élnek

betegszoba.hu


A vesedonorokról valaha készült leghosszabb, legátfogóbb felmérés alapján kiderült, hogy annak ellenére, hogy veséjükkel valakinek az életét mentették meg, várható élettartamuk nem romlik, sőt még javul is egy kicsit.

A New England Journal of Medicine folyóirat január 29-i számában megjelent tanulmányban Dr. Hassan N. Ibrahim, a Minnesota Egyetem docense és munkatársai közel 3700 olyan embert követtek nyomon egészen 1963 óta, akik vesedonorok voltak és azt találták, hogy életminőségük a hasonló nemű és életkorú népességhez viszonyítva több volt, mint 60 százalék. Korábban Norvégiában és Svédországban végeztek hasonló felméréseket és hasonló eredményekre jutottak.

Az általános egészségi állapot mellett a vesefunkciókat (a glomeruláris filtrációt, vagyis a vese által szűrt folyadék mennyiségét) és olyan állapotokat is, mint például a magas vérnyomás. A donoroknak az esetek nagy részében nagyon jó a vesefunkciójuk és nem alakul ki náluk később sem magas vérnyomás, illetve nem jelenik meg fehérje a vizeletben. A több ezer vizsgált személy közül mindössze 11-nél fejlődött ki végstádiumú veseelégtelenség.

Amerikában körülbelül százezren várnak vesére és mivel kevés a kadaver donor, szükség lenne az élő donorokra vonatkozó kritériumok enyhítésére. Bár az ideális donor fiatal, egészséges és rendben van a vérnyomása, a transzplantációs centrumok most már mérlegelik az idősebbek és az enyhe magasvérnyomásban szenvedők jelentkezéseit. Dr. Jane Tan, a Stanford Egyetem docense, a cikkhez írt szerkesztőségi kommentárjában azt írta: "Sok páciensem már hét éve van a várólistán. A házastársak és a hatvanasok is jelentkeznek donornak. Nem tudjuk, mi lesz ennek a következménye."#img1#

A következő kutatásban, amelyet a Mayo Klinika és az Alabama Egyetem közösen végez majd, több afroamerikai fog majd szerepelni, mivel a donorok 12 százaléka fekete, eredmény két-három év múlva várható. "Jelenleg nagyon szigorú a donorjelöltek szűrése" - nyilatkozta Tan. "Úgy gondoljuk, ez így biztonságos, ám biztosak akarunk lenni benne, hogy szem előtt tartjuk a donorok biztonságát."