Egészséges életmód

A túlsúly növeli a szívinfarktus kockázatát


A túlsúly megemeli a szívinfarktus és a szélütés esélyét, függetlenül attól, hogy hol halmozódik fel a szervezetben. Korábban az alma típusú elhízásról úgy tartottuk, hogy nagyobb eséllyel jár szívbetegséggel, mintha a zsírt a csípőkre vagy máshova gyűjtenénk. Az új eredmények szerint bárhol is halmozzuk fel a túlsúlyt, az megemeli a szívbetegség kockázatát.

Az eredmények értelmezését bonyolítja, hogy a kövérség szokásos mérőmódszerei, a BMI, a derékbőség, illetve a derék-csípő arány nem a legmegbízhatóbb tényezők a szívbetegség kockázatának megbecslésére. A koleszterinszint illetve a vérnyomásértékek jobb előrejelzők.

"Bár az elhízás fontos rizikófaktor, az orvosok, ha a valós kockázatot meg akarják becsülni, figyelembe kell venniük a koleszterinszintet, a vérnyomásértékeket, a cukorbetegséget és a dohányzási anamézist, a kövérségtől függetlenül" - mondja Dr. Emanuele Di Angelantonio, a cikk társszerzője, a Cambridge Egyetem kutatója. A közlemény online jelent meg a The Lancet című szaklapban.

A kutatások során 200 tudós 17 országból küldte be eredményeit az angol kutatóknak. 58 korábbi közleményből 222 ezer személy adatát dolgozták fel. Senkinek nem volt szívbetegsége, amikor az adataikat felvették. A BMI-t, derékbőséget, a derék-csípő arányt, az életkort, a nemet, a dohányzási szokásokat, a vérnyomásértékeket, a cukorbetegség meglétét és a koleszterinszinteket mérték. 64000 ember súlyát illetve annak elhelyezkedését követték több éven keresztül.

A valamivel több, mint 10 éves időszak alatt 14000-en kaptak szívinfarktust vagy szélütést. Az eredmények szerint a túlsúlyosaknak ténylegesen magasabb a kockázata, de azok, akiknek túlsúlya elsősorban a hasi területekre koncentrálódik, nincsenek nagyobb kockázatnak kitéve, mint azok, akiknek túlsúlya a test többi területén oszlik el. Kiderült, hogy a vérnyomásértékek, a koleszterinszintek illetve a cukorbetegség jelzik előre legjobban a szívbetegséget. Ha ezen tényezőket kiegészítik a BMI és a derékbőség adataival, a becslés nem lesz pontosabb.

A kutatócsoport hangsúlyozza, hogy ez nem jelenti azt, hogy a túlsúly ne jelentene gondot a szívbetegeknek. A jelentős túlsúly kulcstényező marad a szívbetegség kockázati tényezői között. Épp ezért, a testsúly mérése, a derékbőség és a BMI fontos tényezők, mert megfelelő táplálkozási tanácsokkal és életmóddal csökkenthető a kockázat.

Egy kiegészítő közlemény szerint a BMI emelkedés korai figyelmeztetői jel lehet, főleg a fiataloknál illetve középkorúaknál, anélkül, hogy egyéb rizikótényezői ismertek lennének. Dr. Walter Willett, táplálkozási szakértő, a Harvard Egyetem Orvosi Karának professzora egyetért a közlemény következtetésével. "Nem meglepő, hogy a testzsír eloszlása, a csípőbőség nem becslik pontosabban a kockázatot." Ám a kövérség megléte-kulcsfontosságú a szívbetegség kockázatában,főleg, mert a magas vérnyomás és koleszterinszint maguk is a túlsúly következményei.

Lona Sandon, a Texasi Egyetem dietetikus docense szerint az eredmények nem jelentik azt, hogy ezentúl következmények nélkül hízhatunk. "Először is a túlsúlyosaknak nem szabad alulértékelniük a szívbetegség kockázatát. Ha túlsúlyunk nő, fokozódik a szívbetegség előfordulási valószínűsége" - mondja a táplálkozási szakember. "Úgy kell gondolkodni, hogy a túlsúly további rizikótényezők előfordulási valószínűségét is megemeli,amelyek tovább emelik a szívbetegség kockázatát."