Egészséges életmód

A testsúlyproblémák összefüggenek a kamaszkori öngyilkossággal

betegszoba.hu


Egy amerikai tanulmány szerint a túlsúlyos tizenévesek, illetve azok, akik kövérnek hiszik magukat, többi kortársuknál nagyobb valószínűséggel kísérelnek meg öngyilkosságot.

A kutatók több mint 14 000 középiskolást vizsgáltak meg abból a célból, hogy meghatározzák, fennáll-e összefüggés az öngyilkossági kísérletek és a testtömeg-index (BMI), illetve aközött, hogy egy kamasz kövérnek hiszi magát - akár jogosan, akár nem. A vizsgálat eredménye azt mutatta, hogy a túlsúlyos kamaszok illetve azok a tizenévesek, akik túlsúlyosnak hiszik magukat nagyobb valószínűséggel kísérelnek meg öngyilkosságot azon kortársaiknál, akik nem túlsúlyosak, vagy nem tartják annak magukat. Az eredmények egyenlő arányt mutattak lányok és fiúk esetében.

"Eredményeink azt mutatják, hogy a vélt és a valós túlsúly egyaránt fokozza az öngyilkossági kísérlet kockázatát" - nyilatkozta Monica Swahn, a tanulmány vezető szerzője. "Ez pedig súlyos probléma, mivel egyre több gyermek és fiatal válik túlsúlyossá és elhízottá."

A kutatók szerint a testsúlyproblémák és az öngyilkossági kockázat közötti összefüggés alaposabb megértése segíthet az öngyilkosság-megelőzés megfelelő stratégiáinak kidolgozásában.

A tanulmány a Journal of Adolescent Health online kiadásában jelent meg.