Egészséges életmód

A telefonos és internetes tanácsadás segít a túlsúlyosoknak

betegszoba.hu


A projekt összehasonlította a testsúlyszabályozással kapcsolatos telefonos és internetes tanácsadást a szokásos önállóan összeállított anyagokkal nagyjából 1 400 dolgozó esetében.

A tanulmányt Willem Van Mechelem vezetésével Amszterdamban, a Köz-és Munkaegészségügyi Minisztérium és az Egyetemi Orvosi Központ EMGO Intézetének csoportja végezte. A tanulmányt az Egészségügyi Kutatási és Fejlesztési Szervezet, a Holland Szív Alapítvány és a Body@Work TNO-VUmc támogatta.

Az elhízás terjedése világszintű jelenség. Ennek ellenére csak kevesek jutnak hozzá szakmai segítséghez a testsúlyuk ellenőrzésével kapcsolatban, melynek oka ismeretlen. A személyes tanácsadás ezeknél a programoknál együtt jár azzal, hogy gyakran fel kell keresni a központot, így nem annyira vonzó az elfoglalt emberek számára. Ilyen esetekben sokkal hasznosabb lehet a telefonos vagy internetes megoldás. A telefonos testsúly-tanácsadással kapcsolatban végzett kísérletek vegyes eredménnyel zárultak, az e-mail alapú tanácsadásról pedig csak kevés adat áll rendelkezésre, azok viszont bíztatóak. E két típust azonban még nem hasonlították össze.

A tanulmány célja, hogy megvizsgálja a kéthetente végzett telefonos vagy internetes tanácsadás hatását a fogyásra és a diétára egy hat hónapos időtartam során. A résztvevők mindegyikének 25-nél nagyobb volt a testtömeg-indexe (túlsúlyos), és hét különböző cég állományából verbuválták őket. Találomra három csoportra osztották őket. A kontrollcsoport mellett volt egy csoport, mely írásos anyagot és telefonos tanácsadási lehetőséget kapott, illetve egy olyan csoport, melynek tagjai egy interaktív webprogramot használhattak. Mindhárom csoport kapott egy füzetet, melyben hangsúlyozták a testmozgás és a megfelelő étrend fontosságát. A telefonos és internetes tanácsadó program arra bátorította a résztvevőket, hogy illesszenek testmozgást is a napirendjükbe, mint amilyen a séta az ebédszünetben. A program 6 hónapon át tartott.#img1#

A kutatók felmérték a résztvevők testsúlyát, és ki kellett tölteniük egy kérdőívet a táplálkozási és testmozgási szokásaikról, továbbá megmérték a derékbőségüket. Hat hónappal később megismételték ezeket a vizsgálatokat. Mindhárom csoportnál jelentős testsúlycsökkenést tapasztaltak. A telefonos csoport fogyott a legtöbbet és haladt előre a legkedvezőbben az étrendet illetően. Nem tapasztaltak jelentős eltérést a telefonos és az internetes csapat eredményeiben, mindannyian többet fogytak, mint azok, akik nem kaptak tanácsadást. A telefonos csoport a testmozgás terén is sokkal többet fejlődött.

A szerzők azt a következtetést vonták le, hogy a telefonos és az e-mailes életmód-tanácsadás hatékony a testsúly szabályozásában. Van Mechelen szerint "ez lehet az alapja a testsúly-szabályozó programok fejlesztésének azok számára, akik nem akarják személyesen felkeresni a tanácsadásokat. A jövőbeli tanulmányoknak ki kell majd térniük ezen programok költséghatékonyságára is."