Egészséges életmód

A tea nem dehidratál


A legújabb kutatások szerint napi 4-6 bögre tea elfogyasztása legalább annyira alkalmas a szervezet hidratálására, mint egy liter víz.

Ez ellentmond annak az elképzelésnek, mely szerint a teafogyasztás dehidratálja a szervezetet a tea koffeintartalma miatt. A mostani kutatás során a tudósok nem találtak a teafogyasztással összefüggő kedvezőtlen élettani hatást.

A brit klinikai kutatásban 21 önkéntest kértek meg, hogy egy 12 órás periódus alatt négyóránként igyanak meg vagy egy bögre (240ml) teát, vagy ugyanennyi tiszta meleg vizet. A teába 20 ml félzsíros tejet is tehettek az önkéntesek, cukrot azonban nem.

A tesztet ezután megismételték hat bögre teával, ami körülbelül másfél liter tiszta víznek felel meg, hogy megvizsgálhassák a teafogyasztás élettani hatásait. 

A tesztnapokon az önkénteseknek tartózkodniuk kellett a testedzéstől és a koffeines termékek, valamint az alkohol fogyasztásától. A kutatók rendszeres időközönként vérmintákat vettek, hogy figyelemmel kísérhessék a szervezet hidratáltságát.

"A tea úgy tűnik nagyon is alkalmas arra, hogy hidratáljuk szervezetünket, Ezen kívül a legtöbb teafajta flavonoidokban gazdag, ami egy erős antioxidáns és csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyeit" - nyilatkozta Dr. Carrie Ruxton étkezési tanácsadó.

A kutatás részletes leírása a British Journal of Nutrition című szaklapban olvasható.