Egészséges életmód

A sikeres tanulás kulcsa az alvás

betegszoba.hu


A Chicago Egyetem kutatásai szerint az alvás segíti elménket az összetettebb feladatok megoldásában és azon emlékek és gondolatok előhívásában, amikről azt hittük, elfelejtettük a nap folyamán.

Tanulási teszteket alkalmazva a kutatók rájöttek, hogy azok a készségek, amelyeket a résztvevők 'elfelejtettek' a teszteket követő 12 órában, alvás után visszatértek.

"Ezek az eredmények arra engednek következtetni, hogy az alvás igen fontos szerepet játszik az általános készségek elsajátításában és a memória megerősítésében és védelmében" - nyilatkozta Howard Nusbaum a Chicago Egyetem pszichológia professzora.

A kutatók szerint a módszer leginkább a nyelvi készségek (írás, olvasás), valamint a szem és a kéz együttes koordinációját igénylő készségek (tenisz) elsajátítása során alkalmazható.

A vizsgálatok során összesen 200 egyetemi hallgatót (főként nőket), hogy próbáljanak ki egy videojátékot. Az alanyoknak a teszteket megelőzően nem volt tapasztalatuk a videojátékok terén. A játékban a résztvevőknek mindkét kezükre szükségük volt, ezen kívül a tereptárgyakat és a pálya térképét is memorizálniuk kellett. A tudósok ún. first-person shooter (elsőszemélyű lövöldözős) játékokat alkalmaztak a vizsgálat során, amelyek célja az ellenfelek likvidálása és saját életünk megóvása.

Az alanyok először mindenféle előképzettség nélkül játszották a játékot. Ezt követően megtanították őket, hogyan legyenek jobbak a játékban, és ismét letesztelték a képességeiket.  A játékosokat három csoportra osztották: az első csoport tagjait reggel tanították be a játék használatára, és 12 órával később tesztelték a képességeiket. A második csoportot 24 óra elteltével tesztelték. A harmadik csoport este kapott tréninget, és csak reggel mérték fel a képességeiket.#img1#

Az eredmények szerint a harmadik, alvós csoport érte el a legjobb eredményeket, az éjszaka feldolgozott információ reggelre ugyanis készséggé fejlődött az agyban. A legrosszabbul a reggel betanított és este tesztelt csoport tagjai teljesítettek, a nap folyamán ugyanis elveszik a megtanult információ.

"A mostani kutatás alátámasztotta a feltételezést, mely szerint a nap folyamán megtanult, majd elfelejtett készségek az alvás során visszatérnek - nyilatkozta Nusbaum professzor - Így az alvás segíthet a tanulási folyamatok felgyorsításában, valamint a memória védelmében."