Egészséges életmód

A pozitiv gondolkodás véd az agyi katasztrófa ellen


Aki idős korában örömmel gondol életére, egészségére és továbbra is optimista, az amerikai vizsgálatok szerint ritkábban kap szélütést.

 Az Egyesült Államokban 1992-ben elindították az Egészség és Nyugdíj tanulmányt, amelybe az USA népességét jól átfedő módon kértek önkénteseket. Azóta 22 ezer, induláskor 50 évesnél idősebb amerikai vesz részt a legkülönbözőbb vizsgálatokban, amelyek eredményeiről már eddig is számos dolgozat született.

Eric Kim és munkatársai most arról a vizsgálatról számoltak be, amelyben 6044 nő és férfi igen részletes lélektani megfigyelése történt két éven keresztül. Ezek az 50 évesnél idősebb emberek iskolázottságuk, foglalkozásuk tekintetében, társadalmi helyzetük és bőrszínük szerint pontosan jellemezték az Egyesült Államok lakóinak összetételét.

A kutatók az optimizmust mérték: azt, hogy a résztvevők milyennek látják az életet, múltjukat és jövőjüket, mennyire pozitív módon gondolkodnak. Ezt 15 pontból álló skálán osztályozták és minél optimistább volt valaki, annak magasabb pontszámot kapott. Az életkort is figyelembe véve a legkevesebb szélütés az optimista csoportban fordult elő. Számítások szerint minden pontnyi optimizmusnövekedés kilenc százalékkal csökkentette a szélütés kockázatát.

A kutatók hangsúlyozzák, hogy több vizsgálat igazolta: a pesszimizmus, a depresszió jelentősen fokozza a szív- és érrendszeri betegségek esélyét. Igen valószínű, hogy az ellenkezője is igaz: az optimista világlátás javítja az egészséget és például az agyi katasztrófa kockázata csökken.