Egészséges életmód

A pellagra gyógymódja: B3 vitamin

betegszoba.hu


A XVIII-XIX. században Spanyolországban, Olaszországban és Amerikában gyakori betegség, a pellagra gyógymódját kutatva a tudósok egyszer csak eljutottak a nikotinamidhoz (vagy ahogy általában ismerjük, a niacinhoz).

A niacin, vagy más néven B3 vitamin volt a megoldás. 1937-ben fedezték fel, hogy ennek a vitaminnak a hiánya okozta a pellagrát. A B3 vitamin a fehérjében gazdag élelmiszerekben található meg. Nemrégiben pedig arra is rájöttek, hogy a niacin elővegyülete, a triptofán szintén szerepet játszik a betegség megjelenésében. A triptofán egy aminosav (vagyis a protein egyik alkotóeleme.) A triptofán egy elővegyület, mivel a táplálékban található változata a testben niacinná alakul. A niacin a B-komplex vitaminok egyike, melyek létfontosságú szerepet játszanak az anyagcserében.

A többi B-vitaminhoz és a C-vitaminhoz hasonlóan a niacin is vízben oldódik. A B-vitaminokat azért tették egy csoportba, mert nagyon hasonló a felépítésük és a forrásuk. Emiatt a hasonlóság miatt fontos kihangsúlyozni, hogy ha akár csak az egyiket is a javaslattól eltérően alkalmazzuk, a többi felhasználódását rontja.

Mi a niacin szerepe?

A szervezetnek két elengedhetetlen enzim termeléséhez van szüksége niacinra. Ezek az enzimek segítenek felszabadítani az energiát az elfogyasztott táplálék glükóztartalmából. Ez történik a Krebs-körben, mely a sejtek belsejében végbemenő komplex folyamat. Az energiát az ATP és szén-dioxid formájában szabadítja fel. Ez a kör az utolsó lépése a fehérje, a szénhidrát és a zsír oxidációjának.

A niacin szerepet játszik a bőr egészséges növekedésében is, az idegsejtek normális kifejlődésében, egészségesen tartja az emésztőszervrendszert is. Gátolja a koleszterin termelődését, fontos szerepe van a szívbetegség megelőzésében is.

Mennyire van szükség?

Az élelmiszerek és táplálékkiegészítők niacintartalmát általában niacin-ekvivalenssel (NE) fejezik ki, vagy miligrammban adják meg. A jelenleg javasolt mennyiség 16 mg naponta a felnőtt férfiaknak, felnőtt nők számára pedig 14 mg naponta.

Mely ételekben található meg?

A niacin többféle állati és növényi termékben is megtalálható, de sok táplálékkiegészítőben is alkalmazzák. A legjobb forrás a fehérjében gazdag élelmiszer, mint például a sovány húsok, halak, baromfi húsok, mogyorófélék és az élesztő. A tonhal is kiváló niacinforrás.

Habár a tojás és a tej csak keveset tartalmaz, gazdag a triptofán nevű elővegyületben. Emiatt ezek az élelmiszerek is jelentős forrásnak számítanak. A finomítatlan gabonafélék, mint például a teljes kiőrlésű kenyér is elég sok niacint tartalmaznak. Iktassuk be ezeket napi szinten az étrendünkbe, ha szeretnénk több niacint fogyasztani.#img1#

A niacinhiány tünetei

A pellagra, az a betegség, melyet a niacinhiány okoz, általában a gabonakásából álló étrend miatt következik be. A korai tünetek közé tartozik az emésztési zavar, az izomgyengeség, a bőr minőségének megváltozása.

A kialakult betegséget a bőrgyulladás jellemzi, hasmenés, a nyelv megváltozása. Gyakran társul mindezekhez zavartság is. A niacinhiányos bőrgyulladás jellegzetessége a repedezett, pigmentált bőr. A pellagrás betegek általában egyébként is alultápláltak.

Mennyi a túl sok?

A niacin általánosságban nem túlságosan mérgező, mivel a vizelettel kiválasztódik. Ha több mint 1 000 mg-ot fogyasztunk el belőle, annak is legfeljebb az arc kivörösödése lehet a következménye. Napi 3 miligramm károsíthatja a májat, különösen, ha lassan felszívódó táplálék-kiegészítőben vesszük magunkhoz. A túladagolás különösen veszélyes lehet az asztmások vagy gyomorfekélyesek esetében.

Ha pl. a koleszterinszint csökkentése érdekében nagyobb adagot kell belőle beszedni, az csakis orvosi felügyelet mellett javasolt.

Új kutatás a niacinnal kapcsolatban

Az alkoholistáknak és ivási problémákkal küzdőknek sokat segíthet, mivel csökkenti az alkohol iránti kínzó vágyat. Úgy tűnik, hogy csökkenti a hisztamin kiválasztódását, ezzel együtt pedig az allergiás reakciót is pl. a szénanátha, az ekcéma, a csalánkiütés és a sinusitis esetén.

A napi niacinpótlás csökkentheti az akne rosacea megjelenését. Az arc pirosságával járó betegség főként a változókorban levő asszonyoknál fordul elő.

A niacinkiegészítők segíthetnek a jó koleszterin termelésében, mely csökkenti az artériák elzáródását. A cukorbeteg esetében a használata azonban ellentmondásos. Néhány tudós attól tart, hogy emelheti vércukorszintet. Egy nemrég végzett kutatás azonban kimutatta, hogy a cukorbetegek esetén is biztonsággal használható.