Egészséges életmód

A karcsúság titka génjeinkben van


A hízásra hajlamos emberekre még hasonló étrend mellett is nagyobb eséllyel kerülnek fel plusz kilók, mint az alapvetően vékony alkatúakra, ez pedig valószínűleg a zsírraktározást elősegítő géneknek köszönhető.

Az Edinburgh Egyetem kutatóinak sikerült azonosítaniuk néhány, a zsírszövetben található olyan gént, amelyek arra ösztönzik a szervezetet, hogy szükségtelen mennyiségű zsírt raktározzon. A kutatók speciális, nemzedékeken keresztül soványnak vagy kövérnek tenyésztett egerek zsírszöveteit hasonlították össze, így találtak rá a testsúllyal szoros összefüggésbe hozható génekre. A szakértők sikeresen különítették el a zsír lebontását gátló géneket, amelyek sokkal nagyobb arányban fordultak elő a túlsúlyos egerek zsírszöveteiben, mint a soványakéban.

Az egereket ezek után egy túlsúlyos és egy sovány szülő pároztatásával tenyésztették tovább. A túlsúlyos utódokban minden esetben megtalálható volt a szülő állat aktív "kövérség génje". A sovány utódok, ezzel szemben, úgy tűnik, védve vannak az elhízás ellen. Ebből is látható, mekkora szerepe van az öröklött tényezőknek a zsírraktározásban és az elhízásra való hajlam kialakulásában.

A tudósok mindkét utódfajtának azonos, zsírban gazdag étrendet írtak elő, a sovány egerek azonban gyorsabban bontották le a zsírszöveteket, mint a kövérebbek, ami arra enged következtetni, hogy örökölték sovány szüleiktől az ezért felelős gént.

"Régóta tudjuk, hogy étvágyunk kontrollálásáért bizonyos mértékben génjeink a felelősek, a mostani kutatás azonban egyértelműen bebizonyította, hogy egyes, a zsírszövetekben található gének hízásra hajlamosító tényezőként működhetnek" - nyilatkozta Dr. Nik Morton, a Szív- és Érrendszeri Tudományok Központjának munkatársa.

A Wellcome Trust által szponzorált kutatás részletes leírása a PLoS One című szaklapban olvasható.