Egészséges életmód

A hizlaló ételek iránti vágyért egy hormon felelős


Aki fogyókúrázik, pontosan tudja, hogy tartózkodnia kell a magas kalóriatartalmú nassolni valóktól. Mégis folyton a csokoládés doboz felé kacsingat, és azt kívánja, bárcsak lenne egy olyan tabletta, ami visszatartja attól, hogy az egészet bekebelezze.

Ez a gyógyszer egy nap valósággá válhat, ez derült ki az Endokrin Társaság San Diego-i éves ülésén. A szer gátolná a gerlin, vagyis az "éhséghormon" aktivitását, amely az agy éhségközpontját stimulálja.

A tanulmányt Dr. Tony Goldstone prezentálta, a Brit Orvosi Kutatótanács Klinikai Tudományok Központjának endokrinológus konzultánsa. Ebből kiderült, hogy a gerlin valóban növeli a magas kalóriatartalmú ételek iránti vágyat az embereknél. "Állatokkal és emberekkel végzett kutatásokból már tudjuk, hogy a gerlintől leszünk éhesebbek." - mondta Goldstone. "Az állatkísérletekből gyanították, hogy valószínűleg stimulálja az agy jutalomközpontját is, és talán szerepe van a táplálóbb ételekre adott válaszban is, de ezt emberek esetében még nem sikerült bizonyítani."

A tanulmány

A bizonyítékot szolgáltató tanulmány során 18 egészséges felnőttnek mutattak különféle ételfotókat három reggelen: egy alkalommal úgy, hogy kihagyták a reggelit, kétszer pedig 90 perccel a reggeli elfogyasztása után. Az egyik reggelizős alkalommal a résztvevők injekciót kaptak. Egy részük sós vizes oldatot, azaz placebót, a többiek pedig gerlint. Magas kalóriatartalmú ételek fotóit is látták, mint például csokoládé, sütemény, pizza; illetve alacsony kalóriatartalmúakét is (saláták, zöldségek). Egy billentyűzet segítségével jelezték, hogy melyik ételt mennyire szívesen ennék meg. Az alacsony kalóriatartalmú ételek mindkét csoport esetében azonos pontszámokat kaptak. A magas kalóriatartalmú ételekre azonban többen szavaztak azok közül, akik gerlint kaptak.

"Úgy tűnik, a gerlin jobban módosítja a magas kalóriatartalmú ételek iránt érzett vágyat." - mondta Goldstone. A hatás különösen érvényesült abban az esetben, ha előtte egy éjszakán át éheztek a résztvevők. "Tudjuk, hogy mikor éhezünk, akkor jobban vágyunk a táplálóbb ételekre. Ezt a hatást igyekeztünk leutánozni."

Lesz fogyókúrás gyógyszer?

A gerlin működését gátló tabletta tehát hasznos lehet a fogyókúrázók számára, néhány cég pedig már dolgozik a kifejlesztésén. Nem akkor kell majd beszedni, mikor feltör a vágy, mert idő kell a hatás kialakulásáig, de részévé válhat egy teljes körű súlycsökkentő kúrának, mondta Goldstone. "A kész szernek lehet egy különleges, a magas kalóriatartalmú ételek iránti vágyat blokkoló hatása."

A tanulmány eredményei nem hoztak meglepetést, mondta Alain Dagher, a montreali McGill Egyetem neurológus adjunktusa, aki a gerlint tanulmányozta. Kutatása során, állatokon végzett MRI vizsgálatokból kiderítette, hogy a "gerlin fokozza az agy ételre adott válaszát. Így nem meglepő, hogy az embereknek beadott egyetlen injekció hozzájárul ahhoz, hogy általánosságban a magasabb kalóriatartalmú ételeket válasszák." - mondta. Dagher folytatja munkáját. "Igyekszünk pontosítani azt, hogy miként hat az agyra a gerlin, annak mely területeit befolyásolja, és ez miként jelentkezik az étkezés terén."

A gerlin talán nem tehető felelőssé az elhízásért, de fenntarthatja azt, mivel csökkenti a fogyás képességét, mondta Dagher.