Egészséges életmód

A hajsütő erősen károsíthatja a hajat

betegszoba.hu


A nők odavannak érte, a fodrászok esküsznek rá, de a bőrgyógyászok arra figyelmeztetnek, hogy a túl sok hajsütögetés károsítja a fürtöket.

Chicagoban rendezték a nemzetközi bőr-és hajgyógyászok találkozóját, melyen elhangzott, hogy a hajvasaló napi használata erősen károsítja a hajat, mert elégeti és széttöri a szálakat. "Ez a tipikus eset, amikor figyelmeztetni kell a vásárlót." - mondta az egyik professzor. "Láthatjuk, hogy milyen észrevehető károkat okoznak a kerámia hajvasalók, mikor naponta a legmagasabb hőfokon használják, és ezeket igen nehéz később helyrehozni."

Egy Sydney-i bőrgyógyász, Dr Phillip Artemi elmondta, hogy ez a jelenség egyre növekvő méreteket ölt Ausztráliában. Rengeteg nő keresi fel a klinikákat súlyos hajkárosodással. "Ha megfigyeljük az eladási statisztikákat, láthatjuk, hogy egyre többet áldoznak az emberek azért, hogy egyenes legyen a hajuk. A televízióban és a filmeken a legtöbb ember haja egyenes, és mindenki ezzel igyekszik lépést tartani." - mondta Artemi. "A baj ott kezdődik, amikor nem a megfelelő módon, vagy túl gyakran teszik, és ezzel akkora károkat tesznek magukban, amit csak hosszú idő alatt lehet helyrehozni."

A hajvasaló tönkreteszi a hajszálak külső részét. A haj szárazzá válik, a szálak könnyen töredeznek és szétnyílnak. A hajvasalóval tönkretett hajat egy-két évig rövidre kell vágni, kerülni kell a hajsütő és hajszárító használatát, továbbá a napfényt. A haj károsodását elkerülendő a hajsütőt hetente legfeljebb két alkalommal szabad használni, csakis száraz hajon, és 170 fok alatti hőfokon.

"Ha követni akarja a divatot, rendben van, de csak ésszel, ha nem akarja teljesen tönkretenni a haját." - mondta a szakértő.