Egészséges életmód

A folyékony kalória is hízlal

betegszoba.hu


Ha a fogyásról van szó, lehet, hogy az elfogyasztott italok többet nyomnak a latba, mint az ételek, állítják a John Hopkins Bloomberg Népegészségügyi Főiskola kutatói. A kutatók megvizsgálták az összefüggést a felnőttek üdítőfogyasztása és a testsúly változása között és felfedezték, hogy a folyékony kalóriabevitel csökkentésével a súlyfelesleg is gyorsabban apadt le, mint a szilárd táplálékkal bevitt kalóriák esetében.

"Mind a folyékony, mind a szilárd kalóriák összefüggnek a testsúly változásaival. Azonban csak a folyékony kalóriabevitel visszaszorításáról mutatták ki, hogy jelentősen befolyásolta a fogyást a 6 hónapos nyomonkövetési időszak során." - mondta Benjamin Caballero a Bloomberg Nemzetközi Egészségügyi részlegének professzora, a tanulmány fő szerzője.

"A folyékony kalória csökkentése 6 hónap alatt 0,25 kg fogyást jelentett, 18 hónap alatt pedig 0,24 kg-ot. Ha csak egyetlen pohárral kevesebbet ivott a megfigyelt személy, 6 hónap alatt 0,5 kg-mal lett könnyebb, 18 hónap alatt pedig 0,7 kg-mal. A hétféle vizsgált üdítő közül csak a cukorral édesítettek esetén figyelték meg a jelentős testsúlycsökkenést."810 felnőtt körében végeztek felmérést a 25-79 éves korosztály képviselői közül. A PREMIER kísérlet egy 18 hónapig tartó, véletlenszerű, ellenőrzött viselkedési beavatkozás volt. Caballero és munkatársai a John Hopkins orvosi karáról, a Nemzeti Szív, Tüdő és Vér Intézetből, A Duke Egyetemről, a Pennington Kutatási Központból, a Kaiser Egészségügyi Kutatóközpontból, az Alabamai Egyetemről és a Pennsylvania Állami Egyetemről megmérték a résztvevők testsúlyát és magasságát 6 és 18 hónap elteltével is. Az étrendjüket előre be nem jelentett telefonhívásokkal ellenőrizték, amikor is számot kellett adniuk arról, hogy mit fogyasztottak az elmúlt 24 órában.

A kutatók az üdítőket számos kategóriába sorolták a kalóriatartalom és az összetevők alapján: cukros italok (hagyományos üdítők, gyümölcslevek, magas cukortartalmú üdítők); diétás italok (mesterséges ízesítővel édesített üdítők); tej (teljes tej, 2%-os és 1%-os zsírtartalmú tej és sovány tej); 100%-os rostos levek (gyümölcs-és zöldséglevek); kávé és tea cukorral, vagy cukor nélkül; alkoholos italok. Azt találták, hogy a folyékony kalóriabevitel nagy részét a cukros üdítőkből vették magukhoz a vizsgált személyek (37%). Az italokból származó kalóriák bevitele párhuzamosan nőtt az elhízás jelenségével.

A Bloomberg kutatóinak korábbi tanulmányaiból származó előrejelzések szerint 2015-re az USA felnőtt lakosságának akár 75%-a is eshet a túlsúlyos vagy elhízott kategóriába. A jelenséget a cukorral édesített üdítők fogyasztásával hozták kapcsolatba, mely a felnőttek kétharmadát érinti és növeli a káros egészségügyi következmények kockázatát, mint amilyen a 2-es típusú cukorbetegség. A kutatók javasolják a folyadék formájában bevitt kalóriák csökkentését a fogyás ill. a hízás elkerülése érdekében.

"Az italok közül csak a cukorral édesített fajták függnek össze jelentős mértékben a testsúly változásával mind a 6 hónapos, mind a 18 hónapos utánkövetési időszak vonatkozásában." - mondta Liwei Chen, a tanulmány fő szerzője, aki a Bloombergben végzett. "A diétás és alkoholtartalmú italok fogyasztásának változása fordított hatással van a fogyásra, de statisztikailag nem szignifikáns. A tanulmányunk támogatja a szakmai javaslatokat és a népegészségügyi törekvéseket a folyadék formájában bevitt kalória csökkentésére."