Egészséges életmód

A fiatalokat ösztönözni kell az egészséges életmódra


Egy tinédzsereket megcélzó ausztrál egészségügyi kampány megpróbál segíteni a fiataloknak, hogy leküzdhessék azokat a kockázatokat, amelyek később szívbetegséget okozhatnak. A kampányra az adott okot, hogy egyre több fiatalnak magas a koleszterinszintje, ami később különféle egészségügyi gondokhoz vezethet náluk.

Egy több mint ötszáz résztvevővel készített ausztrál tanulmány azonban kimutatta, hogy akiknek tizenöt évesen magas a koleszterinszintjük, harmincéves korukra még jó eséllyel rendbe hozhatják azt.

A vizsgálatban résztvevők koleszterinszintjét először 1985-ben mérték meg, majd 2004-ben és 2006-ban újra megvizsgálták őket. Emellett megmérték még a jelentkezők magasságát, súlyát, derékkörfogatát, bőrredővastagságát is, továbbá megvizsgálták dohányzási szokásaikat, valamint a szív- és a légutak állapotát.

Az eredményekből kiderült, hogy akik fiatalkorukban koleszterinszintjük alapján a rizikócsoportba tartoztak, azonban később felhagytak a dohányzással vagy lefogytak, felnőttkorukra átkerültek az alacsony kockázatú csoportba, míg azoknak, akik meghíztak és elkezdtek dohányozni, húsz év elteltével romlottak az adataik.

Costan Magnussen, a tanulmány vezetője, a Tasmania Egyetem munkatársa így nyilatkozott: "Az eredmények egyértelműen kimutatják, hogy a kockázati tényezők elhagyásával bárkinek lehetősége van kikerülni a rizikócsoportból."

Dr. John Coleman, a Fiatalok Egészségéért Szervezet szóvivője hozzátette: "Világos, hogy a fiatalok káros szokásainak hosszútávú következményei vannak az egészségükre nézve, ezért fontos őket az egészséges életmódra ösztönözni."

Mike Knaptonof, a Brit Szívalapítvány képviseletében tanáccsal is szolgált: "Minden tinédzser tehet valamit koleszterinszintje csökkentéséért, ha naponta elfogyaszt öt adag gyümölcsöt és zöldséget, és persze nem dohányzik."