Egészséges életmód

A csókolózás nem árthat, de a kézfogás igen!

betegszoba.hu


Vége a nyárnak. Elkerülhetetlen az iskola, a csípős hideg és a sok színes, hulló falevél. Vajon ugyanez a helyzet a náthával is?

A legtöbb felnőtt évente 2-4 alkalommal fázik meg. Gyermekek esetében ez a kétszeresére is rúghat, állítja egy tanulmány. A nevével ellentétben a megfázást nem a hideg időjárás okozza, hanem az emberi test melege. A Virginiai Egyetem megfázás-specialistája, Dr. Jack Gwaltney szerint csak akkor kerülhetjük el a náthát, ha remeteéletet élünk. A hétköznapi náthával kapcsolatos néhány egyedülálló információ azonban segíthet abban, hogy októbertől márciusig megússzuk tüsszögés nélkül. Ha nem tetszik a remetelét, van néhány alternatív megoldás:

Csókolózzunk, de kezet ne rázzunk

Mossunk gyakran kezet, és ne feledjük, hogy sokan mások viszont ezt nem teszik meg. Szappant használjunk, mert sokkal hatékonyabb, mint az alkoholos fertőtlenítők. Fontos, hogy alaposan dörzsöljük le a kezünket, legalább 15 másodpercig.

Ne dörzsölgessük a szemünket és felejtsük el az eszkimópuszit. A kedvesünkkel azonban nyugodtan csókolózhatunk. A nátha vírusa jobban kedveli a szemek és az orr környékét, mint a szájüreget, állítja Gwaltney. Ha egy röpke csók még jobb kedvre is derít, akkor többet használ, mint amennyit ártana.

Túlreagálás

A nátha annak a jele, hogy a szervezet fertőzéssel küzd. A tünetek közül sok azonban (pl. az orrdugulás) a harc eltúlzott jele. Bár a cink és hasonló szerek hatása vita tárgyát képezi, általánosságban a nátha kezelése a támadások megrövidítését vagy megakadályozását célozza meg.

Gwaltney azt tanácsolja, hogy már az első apró tünetnél kezdjük meg a kezelést, mert az immunrendszer hamar működésbe lép, és akkor már nehéz leállítani. Javasolja az első generációs antihisztaminok és gyulladáscsökkentők szedését egész addig, míg az összes tünet el nem múlik. A kezeléssel kapcsolatban azonban rengeteg a vita. A Mayo Klinika Nőegészségügyi részlege ellenzi az antihisztaminokat, mert kiszárítja az orrnyálkahártyát, továbbá lassítja a váladék áramlását, mely segítené a kórokozók kiürülését. #img1#

Az orrdugulás elleni szerek enyhítik a kellemetlen érzést. Összehúzzák a megduzzadt orrnyálkahártyát. Ha azonban napi 2-3 alkalomnál többször használjuk, akkor ronthat az állapotunkon.

A húsleves és bármilyen folyadék fogyasztása hasznos, mivel segít elfolyósítani a váladékot, mely a dugulást okozza. A pára szintén jó hatású.

Várjunk türelemmel

A legtöbb jelenlegi kezelés tüneti jellegű, és nem a háttérben rejlő fertőzésre irányul. A jövő csodaszere lehet egy gyulladáscsökkentőből, antihisztaminból és vírusellenes szerekből álló koktél. A vírusellenes szereket már tesztelik, de még egy sincs forgalomban.

A megelőző védoltás kevésbé járható út. A közönséges nátha okozójának, a rhinovírusnak több mint 100 variációja létezik. Ha az egyikkel szemben védettséget szerzünk, az a többire teljesen hatástalan.

Gwaltney elmondása szerint azonban szerencsére minden egyes náthával egyre kevésbé leszünk fogékonyak a betegségre. Más részről viszont egereken végzett kísérletek azt sejtetik, a gyakori megfázás emlékezetvesztéshez vezethet.