Egészséges életmód

3 sikeres diéta, ami kifejezetten egészséges is


A szív szempontjából rendkívül előnyös három étrend: a zsírszegény, a szénhidrátszegény és a mediterrán diéta visszafordíthatja az artériák falának megvastagodását, mely szívrohamhoz és stroke-hoz vezethet - állítják izraeli kutatók.

"Bár ezekkel a diétákkal csak mérsékelt súlycsökkenést érhetünk el, hosszútávon visszafordítható velük az érelmeszesedés"- magyarázta Iris Shai, a Negevi Ben-Gurion Egyetem táplálkozás-epidemiológusa, a tanulmány vezető szerzője. Az érlemeszesedés (ateroszklerózis) az erek falának megvastagodásával és átmérőjük beszűkülésével jár, a véráramlás megszűnése szívrohamhoz vagy stroke-hoz (gutaütéshez) vezet.

A kutatók 140 középkorú, túlsúlyos férfit és nőt osztottak három csoportba, mindhárom csoport egy-egy étrendet követett. A mediterrán diéta a gyümölcsökre, zöldségekre és az olyan egészséges olajokra épül, mint az olívaolaj. A résztvevők körülbelül egyharmada szedett vérnyomáscsökkentőket, 25 százalékuk pedig koleszterinsint-csökkentőket.

Két év elteltével kiderült, hogy a résztvevőknél 5 százalékkal csökkent a szívkoszorúerek falának térfogata, a falvastagság pedig 1,1 százalékkal. A vérnyomás és az átlagos súly mérsékelt csökkenést mutatott.

Mindhárom étrend sok zöldséget és gyümölcsöt, de csökkentett mennyiségű transz-zsírsavat tartalmaz, utóbbiak főként a finomított élelmiszerekben találhatók. "A koszorúerek szempontjából a legfontosabb a súlycsökkenés, mindegy, hogyan érjük el azt"- mondta el Dr. Robert H. Eckel, a Colorado Egyetem professzora, az Amerikai Szívgyógyászok Szövetségének (AHA) korábbi elnöke. "A fogyás számos kedvező folyamatot indít be."

Valamennyi étrend hosszútávon fejti ki hatását, azonban a vérnyomáscsökkentő gyógyszereket lehet, hogy továbbra is szedni kell, emelte ki a professzor.

A tanulmány a Circulation folyóirat márciusi számában jelenik meg.