Egészséges életmód

10 ok, hogy rákolajat fogyasszunk


A rákolaj az Antarktisz és a Csendes-óceán északi, hideg és tiszta vizeiben élő apró rákfélékből, a krillekből származik. Az utóbbi években a kutatások középpontjába került, áldásos hatásait számos vizsgálat igazolta. Legfőbb összetevői az omega-3 zsírsavak és az antioxidánsok, melyeknek köszönhetően sokrétű hatást fejt ki az emberi szervezetre.

Összegyűjtöttük a 10 legfontosabb okot, amiért a rákolajat érdemes rendszeresen fogyasztani. 

1. A rákolaj csökkenti a koleszterinszintet

Ennek oka a magas omega-3 zsírsav tartalom, ami természetes koleszterincsökkentőként működik. Megfelelő étrenddel és testmozgással kombinálva a rákolaj már rövid idő alatt eredményt hozhat. Kiemelkedő tulajdonsága, hogy kizárólag a szervezet számára káros koleszterin szintjét csökkenti, míg a hasznos koleszterinét növeli.

2. Gyulladáscsökkentő

Szintén az omega-3 zsírsavaknak köszönhetően a rákolaj hatékonyan csökkenti a gyulladásokat. Omega-3 hiányában a szervezetben nemcsak gyulladások alakulnak ki könnyebben, de ezek nyomán egyéb betegségek is. Ízületi gyulladás esetén célszerű rendszeresen fogyasztani, egyszerre enyhíti a fájdalmat és a merevséget is.

#img1#

3. Védi a szívet és az érrendszert

dsA rákolaj kiemelkedő koncentrációban tartalmazza az omega-3 zsírsavat, mely a szív számára az egyik legfontosabb tápanyag. Gyulladás- és koleszterinszint csökkentő hatásával egyaránt véd a szív- és érrendszeri betegségekkel szemben, segít megőrizni az erek rugalmasságát. Javítja a szívműködést, nagyban csökkenti a szívinfarktust kockázatát.

4. Erős antioxidáns hatású

A rákolaj A-, D- és E-vitamint, valamint astaxanthint tartalmaz, melyek hatékony antioxidánsok. Ezek a vegyületek együttműködnek az omega-3 zsírsavakkal. Ezáltal öregedést késleltető hatást fejtenek ki, támogatják a bőrsejtek működését és védik azokat a káros környezeti hatásokkal szemben.

5. Javítja az agyműködést

A rákolaj támogatja az agy és a kognitív képességek működését. Az omega-3 zsírsavakat joggal nevezik az agy legfontosabb tápanyagának, mivel javítják a mentális képességeket, elősegítik a tiszta gondolkodást és élénkítik a memóriát. A kutatások a rákolajat hatékonynak találták depresszió, bipoláris zavar és hiperaktivitás kezelésében, valamint a stresszhatások csökkentésében, ami szinte valamennyi ember érint.

#img2#

6. Immunerősítő

A rákolaj nagy mennyiségben tartalmaz olyan antioxidánsokat, melyek javítják az immunrendszer működését. Ezek harcolnak a szabadgyökök ellen, melyek a sejtek károsításával betegségeket idéznek elő. Az immunrendszer szempontjából a vesék és a hormonháztartás működése kulcsfontosságú, a rákolaj ezeket is támogatja.

7. Támogatja a női szervezet működését

A rákolaj nagyon hasznos a fogamzóképes korú nők számára. Segít megelőzni és enyhíteni a premenstruációs tüneteket (görcsök, hangulatváltozások, fejfájás, pattanások). Eltérően más omega-3 zsírsav tartalmú termékektől (pl. a ligetszépe olaj), terhesség alatt sem kell abbahagyni a fogyasztását.

8. Védi a sejtmembránokat

A rákolajban található omega-3 zsírsav a sejtmembránok körül védőréteget képez. Így segíthet elkerülni a szabadgyökök okozta károsodásokat, ezt a hatását az agyban és az immunrendszerben is kifejti.

#img3#

9. Szabályozza a vércukorszintet

A rákolaj segítségével kezelhetjük a cukorbetegséget és normalizálhatjuk a vércukorszintet, ezáltal is támogatja az immunrendszer működését. Ha a vércukor szintje túl magas vagy túl alacsony, az gyengítheti az immunrendszert.

10. Hatékonyabb, mint a halolaj

Számos vizsgálat eredménye mutatja, hogy a rákolaj intenzívebben hat az emberi szervezetben, mint a halolaj. Omega-3 zsírsavai könnyebben hasznosuló formában vannak jelen, nincs kellemetlen halas utóíze, a benne található antioxidánsok 48-szor hatékonyabbnak bizonyultak, mint a halolajban lévők.

Bővebben itt: www.rakolaj.com