Dohányzás

Visszaesést okoz a cigifüst?

betegszoba.hu


Az 'Addiction' című szaklap novemberi számában olvasható a cikk, mely szerint a frissen leszokott dohányosok, akik csábítónak tartják a mások által szívott cigaretta füstjét, semmivel sem hajlamosabbak a visszaesésre, mint azok, akiket taszít a kilélegzett dohányfüst.

A Dr. Hayden McRobbie és Peter Hajek professzor által vezetett kutatás során a tudósok azt a feltételezést vizsgálták, mely szerint azok az ex-dohányosok, akiket csábít a mások által szívott cigaretta füstje, nagyobb eséllyel szoknak vissza a dohányzásra, mint azok, akiket nem zavar, vagy taszít a füst. Meglepő módon, az eredmények szerint ezek az emberek semmivel nem hajlamosabbak a visszaesésre, mint társaik, akikre nincs hatással a füst.

A kutatók közel ezer dohányost vizsgáltak meg, akik mind a Kelet Londoni Dohányzási Klinika leszoktató programjában vettek részt. A hathetes program során a résztvevők minden héten egy kérdőívet töltöttek ki arról, hogyan érzik magukat cigaretta nélkül, és mennyire érzik csábítónak azt, ha valaki a közelükben dohányzik.#img1#

Az eredmények szerint a leszokás első hetében a megkérdezettek 23 százaléka találta csábítónak mások füstjének illatát. Ez azonban, ahogy erre a későbbiek során fény derült, nem befolyásolta a későbbi esetleges visszaszokást.

"A frissen leszokott dohányosok tehát megnyugodhatnak, nem gond, ha csábítja őket a mások által szívott cigaretta füstje, ettől még nem fognak visszaszokni a dohányzásra" - nyilatkozta Dr. Hayden McRobbie.