Dohányzás

Vigyázzon! A dohányzás rontja a látást!

betegszoba.hu


Úgy tűnik, a dohányzóknak nagyobb az esélyük az időskori látásromlásra, mint akik sohasem dohányoztak -állítja egy cikk az Archives of Ophthalmology c. szaklap júliusi számában.

A cikk háttér-információi szerint időskori sárgafolt elfajulás (macula degeneráció, AMD) a látóhártyát érintő időskori károsodás a leggyakoribb vaksághoz vezető ok a nyugati világban. A dohányzás mellett az AMD egyéb rizikófaktorai is hasonlóak a szívbetegségekhez, mint pl. a magas vérnyomás, az emelkedett koleszterinszinten, bizonyos genetikai adottságok és környezeti tényezők.

Jennifer S. L. Tan és munkatársai a Sydney-i Egyetemről és a Sydney-i Westmead Kórházból 2454, 49 évesnél idősebb ausztrál felnőttet vizsgáltak meg, hogy kiderítsék az összefüggéseket a dohányzás, az AMD tíz éven belüli előfordulása és egyéb kockázati tényezők között. A résztvevők táplálkozási kérdőívet töltöttek ki valamint fotó készült a látóideghártyájukról mind a vizsgálat indulásakor, majd pedig az 5 és 10 év múlva. A szakemberek felmérték a résztvevők dohányzási szokásait is, felvették a testtömeg-indexüket, és megmérték a vérnyomásukat.

Az eredmények szerit úgy tűnik, a dohányzóknak négyszer, a leszokott dohányosoknak háromszor nagyobb az esélyük az időskori látásromlásra, mint akik sohasem dohányoztak. "Ha valaki dohányzik, és mellette alacsony a HDL (ún. jó koleszterin) szintje, magas az összkoleszterin-HDL aránya vagy kevés a hal az étrendjében ezek együttesen jobban megemelik az AMD kockázatát, mint bármi más." - írják a szerzők tanulmányukban. "Nagy betegszámú prospektív vizsgálatunk eredményei további bizonyítékot szolgáltatnak, hogy a dohányzás növeli az időskori látásromlás valószínűségét." - összegzik a szerzők.