Dohányzás

Vékonyabb a dohányosok agykérge


Amerikai tudósok szerint a dohányzás befolyásolja agyunk szerkezetét. Kiderült, hogy azoknál, akik ennek a szenvedélynek a rabjai megváltozik a szürkeállomány mérete.

Amerikai kutatók egészséges önkéntesek vizsgálata során megállapították, hogy a dohányosok agykérge -ahol az idegsejtek találhatók- vékonyabb, mint azoké, akik nem élnek ezzel a káros szenvedéllyel. Ez az elváltozás a homlok mögötti agyterületen volt a legkifejezettebb a bal oldalon. A jelenlegi eredmények arra utalnak, hogy ennek az agyi régiónak az elváltozása a felelős a dohányzással kapcsolatos függőség kialakulásáért. Mivel ehhez a területhez köthető az ösztönös cselekedetek kontrolja, a jutalmazási folyamatok feldolgozása és a döntéshozatal, érthető hogy a nikotin miért is okoz függőséget.  Természetesen a kutatók további vizsgálatokat is terveznek, hogy a leszokás következményei is kiderüljenek.

Dr. John Krystal a Yale Egyetem tanszékvezetője szerint a dohányzás hatásai szinte felhalmozódnak az agyban, éppen ezért fontos, hogy a fiatalok körében hatásosan lépjünk fel a megelőzés terén.