Dohányzás

Többet is tehetnének a dohányzás ellen


A világ népességének több mint felét, 3,8 milliárd embert véd valamiféle dohányzásellenes szabályozás, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint ez előrelépés, azonban az országok többet is tehetnének a káros szokás felszámolására.

 "A dohányzás elleni intézkedésekkel védett emberek száma figyelemre méltó ütemben növekszik" - fogalmazott Ala Alwan, a WHO helyettes igazgatója a szervezet dohányzásjárványról készített harmadik jelentését ismertetve csütörtökön. Az országok azonban "többet is tehetnének és többet is kell tenniük" - hangsúlyozta.

A jelentést Uruguayban, Latin-Amerikai első, és világszerte a negyedik olyan országában tették közzé, amely megtiltotta a dohányzást a nyilvános helyeken. Az uruguayi államot a szigorú dohányzási szabályozások miatt beperelte a Philip Morris dohánygyár.

A WHO szerint az első helyen áll az elkerülhető halálesetek kiváltó okok között, cigarettázás miatt kialakuló betegségekben évente hatmillióan halnak meg a világon.

"Ha a jelenlegi tendencia érvényesül, a dohányzás 2030-ban már nyolcmillió ember halálát okozza, és az idő előtti halálozások 80 százalékáért lesz felelős az alacsony- és a közepes jövedelmű országokban" - mutatott rá Alwan.

Az Egészségügyi Világszervezet szerint a világ 19 országában több mint egymilliárd embert védenek a dohánytermékek csomagolásán feltüntetett egészségügyi kockázatokról szóló felhívások, ez csaknem kétszerese a két évvel ezelőtti jelentésben szereplő számnak.

Kanadában, ahol a világon elsőként 2001-ben bevezették a nagyméretű egészségügyi megjegyzéseket, tíz korábbi dohányosból három mondja azt, hogy ez segítette őket a leszokásban, a megkérdezettek több mint negyede pedig állította, hogy a szabályozás hozzájárult ahhoz, hogy ne essenek vissza. Hasonló vélemény alakult ki Brazíliában, Ausztráliában, Szingapúrban és Thaiföldön is.

A dohányzással járó egészségügyi veszélyekre figyelmeztető feliratok és ábrák Uruguayban a legnagyobbak, a csomagolás 80 százalékát foglalják el. A dél-amerikai országot Mexikó és Mauritius követi, mindkét országban a dobozok felületének 65 százalékát borítják ilyen matricák.

A WHO megállapította, 19 országban 425 millió embert védenek mindenre kiterjedő jogszabályok a dohányhirdetésektől, ez hat százaléka a világ népességének. Ez 80 millióval több mint 2008-ban.

A dohányzásjárvány azonban így is tovább terjed a dohányipar marketingfogásai miatt, az erős dohányosnak számító országokban a népesség növekszik, a függőség nő, ez megnehezíti a leszokást - figyelmeztetett Alwan.