Dohányzás

Százezreket öl a passzív dohányzás


Egy új tanulmány szerint, szerte a világon évente több mint hatszázezren halnak meg a passzív dohányzás következtében.

A tanulmányt a Svéd Nemzeti Egészségügyi és Jóléti Bizottság valamint a Bloomberg Philantropies finanszírozta, és a Lancet című brit, egészségügyi lapban jelent meg.

A kutatók 2004-ig visszamenőleg 192 ország adatait elemezték ki, és azt találták, hogy a gyerekek negyven százaléka, a nemdohányzó nőknek és férfiaknak pedig több mint harminc százaléka rendszeresen ki van téve a dohányfüstnek. A tudósok úgy becsülik, hogy a passzív dohányzás következtében beálló halálesetek közül évente nagyjából 379 000-et okoz szívbetegség, 165 000-et a légúti megbetegedések, 36 900-at az asztma és 21 400-at a tüdőrák. Ezek összesen a világ haláleseteinek egy százalékát teszik ki.

Armando Peruga, a tanulmány vezetője elmondta, hogy a WHO különösen aggódik amiatt a 165 000 gyerek miatt, akik a passzív dohányzással összefüggő légúti fertőzésekben halnak meg, főleg Dél- Kelet-Ázsiában és Afrikában. "A fertőző betegségek és a passzív dohányzás nagyon veszélyes párosítás" - folytatta Peruga. Azok a gyerekek, akiknek dohányoznak a szülei, nagyobb eséllyel vannak kitéve a hirtelen csecsemőhalálnak, gyakrabban fordul elő náluk fülfertőzés, tüdőgyulladás, hörghurut és asztma, valamint a tüdejük is lassabban nőhet. Peruga és kollégái úgy találták, hogy főleg Európában és Ázsiában vannak kitéve az emberek a passzív dohányzásnak, a legalacsonyabb arányban pedig Amerikában, a Kelet- Mediterrán térségben és Afrikában.

Sok nyugati országban már betiltották a dohányzást a nyilvános helyeken, és a szakértők szerint további szigorításokat már nehéz lenne hozni. Heather Wipfli, a Los Angeles-i University of Southern California munkatársa szerint, ha még több nyilvános helyen betiltanák a dohányzást és felvilágosító előadásokat tartanának, meg lehetne győzni az embereket arról, hogy otthon se dohányozzanak. Angliában a Brit Tüdő Alapítvány (British Lung Foundation) már benyújtott egy petíciót a kormánynak, hogy tiltsák be a dohányzást az autókban. Helena Shovelton, az alapítvány elnöke szerint a dohányzó szülők általában alábecsülik azt a veszélyt, aminek kiteszik gyerekeiket rossz szokásukkal, hiszen egyikük sem hagyná egyedül a gyerekét valahol az országút közepén, de minden gond nélkül rágyújtanak a jelenlétükben.