Dohányzás

Nikotinfüggővé válhat a passzív dohányos gyerek


A legtöbb dohányos teljesen tisztában van azzal, mennyire rombolja káros szenvedélyével a saját egészségét. Sőt, azzal is, hogy mások is szenvedhetnek attól, ha beszívják az ő füstjüket.

Egy sokkoló új tanulmány szerint aki a gyermeke társaságában dohányzik, nem csak a kilélegzett káros anyagoknak teszi ki őt, de rászoktathatja a cigarettázásra is. A Concordia Egyetem és a Montreali Egyetem munkája, mely a Nicotine & Tobacco Research című folyóiratban jelent meg, kiderítette, hogy akik állandóan látják a szüleiket, testvéreiket, barátaikat, szomszédaikat dohányozni, sokkal nagyobb eséllyel kapnak rá maguk is a cigarettára.

"A gyerekek, akik másokat dohányozni látnak, valószínűbb, hogy maguk is rászoknak, mert nem érzékelik egészségtelennek ezt a tevékenységet." - mondta el a tanulmány vezetője, Simon Racicot, a Concordia Egyetem pszichológia tanszékéről. "A csak passzívan dohányzó gyerekek általában pozitívabban vélekedtek a gyilkos szokásról. Ők azok, akik nagyobb valószínűséggel gyújtanak majd rá kamaszként." Jennifer J. McGrath, a Concordia Egyetem professzora szerint Észak-Amerikában a gyermekek közel 60 százaléka passzív dohányos.

A tanulmányhoz 327 diákot gyűjtöttek össze a 11-13 éves korosztályból, és a dohányzási szokásaikról kérdezték őket; illetve arról, hogy hány dohányos él a környezetükben, és milyen helyzetekben gyújtanak rá. "Azok a kiskamaszok, akiket több dohányos vesz körül, több előnyt is látnak ebben a káros szenvedélyben." - mondta Racicot. "Ezért a szülők, testvérek, barátok dohányzása növeli a kockázatát annak, hogy később maga a gyermek is így tesz."

A kutatók szerint a megelőzési törekvések során gondolni kell azokra a gyerekekre, akik erős passzív dohányosok, hogy tisztában legyenek a kockázatokkal. A lakosságot általában is fel kell világosítani arról, hogy a fiatalok körében való dohányzás miként terjeszti a veszélyes szokást. A szülőknek nem lenne szabad kitenni a gyermeküket a káros füstnek. Jobb, ha inkább kimegy a lakásból, vagy kiszáll az autóból erre az időre. A veszélyes szenvedély maradjon távol a gyermekek szemétől, orrától és agyától.