Dohányzás

Nemzeti szintű dohánytilalom

betegszoba.hu


Új-Zélandi egészségügyi hivatalnokok el szeretnék érni, hogy a Csendes-óceán apró déli szigete, Niue legyen a világ első olyan pontja, ahol teljes a füstmentesség, azaz teljesen betiltják a dohánytermékek forgalmazását.

Niue (ejtsd: Níóé) bár önálló ország, államszövetségben van Új-Zélanddal. A törvényhozó testület elé már benyújtották a dohányzás és a dohánytermékek forgalmazásának betiltását szorgalmazó beadványt - jelentette be a sziget egészségügyi vezetője, Dr. Sitaleki Finau. A kormány egyelőre nem írta alá a tervet, és Finau azt gyanítja, erős ellenállás várható a dohánygyártók és kereskedők részéről. Az egészségügyi hivatalnokok azonban bátor kiállást kértek a törvényhozástól 

"A kis országok lehetnek törekvők." - nyilatkozta Finau. "Ha egy kis ország képes rá, akkor a nagyobbak is el fognak gondolkodni rajta. Képzeljék csak el, mit jelentene ez!"

Niue, a magányos kis sziget mindössze 260 négyzetkilométer területű, 2 400 km-re helyezkedik el Új-Zéland északkeleti partjaitól. 1 300 lakosa közül 250 dohányzik. A rossz szokás következtében felmerülő egészségügyi problémák kezelése jelentős terhet ró az aprócska ország egészségügyi költségvetésére, mondta Finau.

A dohányzás betiltásával a kormány elesne bizonyos adóbevételektől, de a szakértők becslése szerint ez a veszteség még mindig nem érne fel azzal a megtakarítással, ami az egészségügyi költségvetésben keletkezne, állította Finau.

Sok országhoz hasonlóan Niue már betiltotta a dohányzást az állami hivatalokban és más nyilvános épületekben, hogy elejét vegyék a passzív dohányzás okozta egészségügyi kockázatoknak. Egy Tuapa nevű falu máris füstmentesnek nyilvánította magát. Nem árusítanak dohányterméket és senki sem füstöl nyilvánosan vagy ünnepi alkalmakkor.

Finau elmondta, hogy a dohánytermékek gyártói és egyes érdekelt kereskedők ellenzik a terveket, és a kormány azt is fontolóra veszi majd, hogy nem sérülnek-e a dohányosok jogai. "A fogadtatás meglehetősen vegyes" - mondta Finau. "Ez egy nagyon bonyolult politikai kérdés, mert kereskedelmi érdekek szólnak ellene, és a kormánynak meg kell vizsgálnia az adózás szempontjából is. Egy dohánymentes ország egyszerűnek tűnik, de a helyzet nagyon is összetett."