Dohányzás

Nehezebb a nőknek a leszokás

betegszoba.hu


Intenzívebb megvonási tünetektől - depresszió, szorongás, koncentrációzavar, elhízás - szenvednek a dohányzásról leszokó nők, mint a férfiak, áll a Mayo Klinika által kiadott Women's HealthSource decemberi számában.

A felmérés készítői nem vizsgálták, hogy nehezebben is szokik-e le a gyengébbik nem a káros szenvedélyről, ám tény, hogy a cigarettázás hiányában szaporodó kilók (átlagosan 2,2-4,5 kg) aggodalommal töltik el a nőket, akik emiatt hajlamosak újból rákezdeni a füstölésre. A visszaesésekből tanulni kell, vonja le a tanulságot a Mayo Klinika Nikotinfüggőség Központjának specialistája, Patrick Draper. "Az egyetlen módszer a dohányzásról való leszokásra a folyamatos próbálkozás." A legtöbb függőnek a végleges leszokáshoz négy-hat kísérletre van szüksége.

Draper négy kulcsfontosságú lépést emelt ki, melyek segítenek az addikció befejezésében:#img1#

Válasszunk ki egy napot, és határozzuk meg a határidőt. Például mától harminc, vagy hatvan napon belül leszokom.

A nikotinpótló gyógyszerek - tapasz, rágógumi, inhaláló - szintén segíthetnek, mivel csökkentik a nikotin utáni sóvárgást, ezzel megduplázzák a kísérlet sikerének esélyét. Az elvonási tünetek ellen jól jöhet egy-két depresszió ellenes szer, például bupropion, vagy varenicline.

Forduljunk szakértőhöz. A specialista egyénre szabott tervvel segítheti a leszokást.

Legyen egy segítőtársunk, barát, családtag, vagy internetes ismerős, aki támogat bennünket a nehéz időszakban.