Dohányzás

Néhány slukk és néhány perc kell a genetikai károsodáshoz


Amerikai kutatók szerint azok a bizonyos első slukkok a cigarettából már perceken belül okozhatnak rákkal összefüggő genetikai károsodást.

A szakértők szerint a hatás valójában olyan gyors, hogy olyan, mintha az anyagot közvetlenül a véráramba fecskendeznék. A kutatás eredményei erőteljes figyelmeztetést jelentenek a dohányosoknak. A Chemical Research in Toxicology szaklapban közzétett tanulmány első alkalommal vizsgálja emberekben, hogyan okoznak DNS-károsodást a dohányban előforduló anyagok.

A kutatók tizenkét dohányos önkéntes segítségével a dohányfüstben fellelhető policiklikus aromás szénhidrogéneket (PAH) vizsgálták, amelyek a széntüzelésű erőművekben és a túlsütött grillhúsokban is megtalálhatók. A cigarettafüstben található fenantrént követték a vérben, amely toxikus anyaggá, úgynevezett hulladék DNS-sé alakul, amely mutációt kiváltva rákot okozhat.

"A dohányosokban az anyag maximális szintje alakult ki olyan rövid idő alatt, ami még a kutatókat is meglepte: mindössze 15-30 perccel az után, hogy az alanyok abbahagyták a dohányzást" - áll a tanulmányban. "Ezek az eredmények azért fontosak, mert a PAH diol epoxidok könnyen reakcióba lépnek a DNS-sel, mutációt indukálnak, és a cigarettafüstben lévő policiklikus aromás vegyületek alapvető rákkeltő anyagainak tekinthetjük ezeket."

A tanulmányt vezető Stephen Hecht szerint a kutatás azért különleges, mert a cigarettafüst belégzésének hatásait vizsgálja anélkül, hogy más káros hatások, például a légszennyezés vagy az egészségtelen étrend interferenciáját is figyelembe venné.

"Az eredmény legyenek erőteljes figyelmeztetés azok számára, akik a cigarettázás megkezdését fontolgatják" - tette hozzá Hecht.

A tüdőrák naponta körülbelül 3 ezer ember halálát okozza világszerte, és a halálesetek 90 százaléka a dohányzásnak tudható be. A kutatás az amerikai National Cancer Institute támogatásával készült.