Dohányzás

Mit veszíthetünk a dohányzással?


Az amerikai Journal of the National Cancer Institute szakfolyóiratban megjelent halandósági kockázatot ábrázoló táblázat szerint a dohányzás közel öt évvel csökkenti a várható élettartamot.

 "A dohányzás olyan hatást gyakorol a halálozás esélyére, mintha hozzáadnánk 5-10 évet az életkorhoz" - állítja a tanulmány. "Mind a férfiak, mind a nők esetében a dohányzás közel annyival növeli a halálozási kockázatot, mintha öt évet hozzáadnánk az életkorhoz."

Az elemzést a különböző intézményektől, például az Amerikai Rák Társaságtól és az Egészségügyi Statisztikák Országos Központjától bekért halálozási és egészségügyi kockázat statisztikák alapján készítették, amelyeket tízéves kockázati táblákba rendeztek.

"Például egy 55 éves dohányzó férfinak körülbelül ugyanannyi az esélye, hogy 10 évesn belül meghal, mint egy 65 éves nem dohányzónak" - állítják a tanulmány szerzői. Azok között a nők között, akik sosem dohányoztak, a 10 éven belüli halálozás kockázata mellrák és szívbetegség okozta halál tekintetében 60 éves korig hasonlónak mutatkozott, e fölött pedig a szívbetegség volt a fő halálok. "A dohányzó nők esetében azonban annak az esélye, hogy szívbetegségben vagy tüdőrákban halnak meg, meghaladja a mellrák okozta halál veszélyét 40 éves kortól kezdődően."

A vizsgálatot, amelynek célja, hogy segítse az orvosokat a dohányzás kockázatainak megismertetésében, Lisa Schwartz, a Veteránügyi Minisztérium vermonti egészségügyi központjának munkatársa vezette. "Reméljük, hogy ilyen egyszerű diagrammok meg fogják könnyíteni az orvos-beteg párbeszédet a betegségek kockázatával kapcsolatban, és segítik az embereket annak megértésében, hogy hová kell összpontosítaniuk a kockázat visszaszorítására irányuló törekvéseiket" - írták a szerzők.