Dohányzás

Mekkora a nemdohányzók esélye a tüdőrákra?

betegszoba.hu


Egy nemzetközi kutatócsoport eredményei szerint azoknak a férfiaknak, akik életükben soha nem dohányoztak, magasabb kockázattal kell számolniuk a tüdőrákkal kapcsolatban, mint a nemdohányzó nőknek. A nemdohányzó afroamerikaiaknál és az Ázsiában (nem az Egyesült Államokban) élő ázsiaiaknál szintén gyakrabban fordul elő a tüdőrák, mint az európai származásúaknál. A tüdőrák miatti halálozások 85-90 százalékát okozza a cigarettafüst, és a dohányzó embereknél tizenötszörösére növekszik a tüdőrák kockázata.

A PloS Medicine online folyóiratban megjelent tanulmány szerzői, Michael Thun (Amerikai Rák Társaság, Atlanta, USA) és munkatársai 13 széleskörű prospektív vizsgálat és 22 daganatosbeteg-nyilvántartás összesen körülbelül 2,5 millió ember adatait dolgozták fel 10 országból. Az alábbi tényezőkre fókuszáltak: életkor, nem, rassz, lakhely.

Az eredmények nem támasztják alá azt a korábbi kutatást, hogy a nők hajlamosabbak a tüdőrákra, de kiderült, hogy a nemdohányzó afroamerikaiak és a Koreában és Japánban élő ázsiaiak gyakrabban halnak meg tüdőrákban, mint az európai származásúak. #img1#

A nőknél csak a 40-59 éves korcsoportban magasabb a kockázat a velük egyidős férfiakénál. Az elmúlt 70 év tüdőrák-előfordulási arányainak vizsgálata az előfordulási arányban nem mutat emelkedést a nemdohányzók között.