Dohányzás

Le kéne szokni

betegszoba.hu


Az új-zélandi Adam Cliff végül egy olyan indok miatt szokott le a cigarettáról, amit ritkán elmítenek dohányzás ellenes kampányokban: szerelmes lett.

A 22 éves Adam már nem is tudja összeszámolni, hogy hányszor próbált leszokni, mielőtt végleg sikerült, de azt mondja, legalább húszszor. Tinédzserként kezdett el cigizni, amikor egyik gördeszkás barátja megkínálta. 2002 végén Ausztráliába költözött, ahol egy évre sikerült megszabadulni a rossz szokásától, de miután visszatért Új-Zélandra, és újból találkozott korábbi társaságával, ismét visszaszokott. Egy olyan időszak volt, amikor sikerült neki leszorítani a napi mennyiséget egy fél szálra délelőtt, és egy félre délután. Akkor szokott le végleg, amikor Wellingtonba költözött, és megváltozott a társasági élete. Az ottani barátai ugyanis nem dohányoztak, és kellemetlenül érezte magát, amikor egyedül kivonult, hogy rágyújtson. "Még mindig vannak gyenge pillanataim, mert még nem telt el sok idő, és a kísértés meg is marad még egy ideig, de szerencsére nagyon sokan támogatnak".  

Az új-zélandi Egészségügyi Minisztérium dohányzási szakértője elmondta, hogy egy átlagos dohányosnak 14 próbálkozás után sikerül végleg leszokni. A szigetországban a felnőttek 19 százaléka dohányzik napi szinten, egészségügyi dolgozók azonban elégedettek a tizenévesek körében végzett legfrissebb kutatási eredményekkel, ezekből ugyanis kiderül, hogy a 14-15 évesek egyre kevesebben cigarettáznak. A legkisebb a dohányosok aránya az orvosok körében. A tavaly frissített dohányzás ellenes programok azt javasolják az orvosok és az egészségügyben dolgozók számára, hogy mindenkit, aki cigarettázik, igyekezzenek rövid, de lényegretörő tanácsokkal lebeszélni szenvedélyükről, akkor is, ha ők nem tervezik a leszokást. A legfőbb célcsoport a 16-24 évesek tábora, közülük ugyanis 27 % dohányzik.

Vannak azonban ellentmondásosabb állami kezdeményezések is a probléma megoldására. Ilyen volt például a bárok és éttermek füstmentessé tétele 2004-ben. A következő lépés minden bizonnyal az lesz, hogy eltávolítják a cigarettaárusító pultokat a szupermarketek legfrekventáltabb részeiről, hogy ne legyenek annyira szem előtt. Közegészségügyi szakemberek szerint a dohányeladásból származó adó nagyobb részét kellene füstmentes és különböző egészségügyi kezdeményezéskre költeni. Egy doboz cigaretta árának 70 százaléka ugyanis adó, ami évi 1 milliárd dollárnyi árbevételt biztosít az államnak - ennek azonban csak egy töredékrészét költik dohányzás ellenes kampányokra.