Dohányzás

Kevesebb dohányzó jelenet, kevesebb dohányzó tini


Jelentősen csökkent azoknak az amerikai mozifilmeknek a száma 2005 és 2010 között, amelyekben rágyújtanak a színészek: ez is hozzájárulhatott ahhoz, hogy megcsappant a cigarettázó amerikai tizenévesek aránya - állapították meg kutatók csütörtökön közzétett tanulmányukban.

Az Egyesült Államokban kasszasikernek számító filmek 55 százalékában 2010-ben egyáltalán nem volt olyan jelenet, amelyben dohánytermék szerepelt volna, holott ez 2005-ben még csak a filmsikerek egyharmadára volt érvényes - közölte a betegség-megelőzéssel is foglalkozó amerikai járványügyi hatóság, a CDC.

A "dohányzást megjelenítő esetek" száma ugyanebben a 6 éves periódusban 56 százalékkal csökkent a filmekben, ám még mindig mintegy 2 ezer ilyen jelenetet találtak. A tanulmány szerzői úgy vélik, hogy a dohányzás filmvásznon való ábrázolásának visszaesése hozzájárulhatott ahhoz, hogy a tizenévesek kevesebbet cigarettáznak.

A CDC 2010-es jelentése szerint 2000 és 2009 között a cigarettázó 10-14 éves kamaszok aránya 11 százalékról 5 százalékra apadt. A középiskolások körében kisebb mértékben ugyan, de szintén visszaesett a cigarettázók aránya, 2000-ben még az ilyen korú fiatalok 28 százaléka cigarettázott, 2009-ben pedig csak 17 százaléka. Míg 2000-ben tízből négy középiskolás próbálta ki a dohányzást, addig 2009-ben már csak tízből három.

Négy tanulmány áttekintő elemzésével a CDC kutatói arra a becslésre jutottak, hogy a dohányzást kipróbáló tizenévesek 44 százaléka a mozifilmek hatására tette ezt.

A teljes tanulmányt a CDC Morbidity and Mortality Weekly Report című folyóiratában csütörtökön tették közzé.