Dohányzás

Ha nem dohányzunk, jobb kedvünk lesz!


Az emberek többsége azért dohányzik, hogy megnyugtassa magát vagy javítsa a hangulatát, ám egy friss tanulmány épp azt mutatja, hogy a leszokástól jobb kedvünk lesz.

A tanulmány során a kutatók a depresszió tüneteit vizsgálták leszokni próbáló dohányosoknál, és azt tapasztalták, hogy soha nem érezték annál boldogabbnak magukat, mint mikor sikerült letenniük a cigarettát, akár csak egy rövid időre is.  

A kutatás eredményei alapján Christopher Kahler, a Brown Egyetem professzora szerint a leszokásra nem szabad úgy gondolni, mint egy pszichológiai áldozatra, amit annak érdekében hozunk, hogy hosszabb életünk legyen.

Kahler és kollégái 236 leszokni szándékozó embert vizsgáltak, akik mellesleg kemény társasági ivók is voltak. A vizsgált személyek nikotintapaszokat kaptak, és leszokási tanácsadók segítségével kitűztek egy céldátumot, amikorra abbahagyják a dohányzást. Az alanyokon megvizsgálták a depresszió tüneteit egy héttel a leszokás előtt, majd újravizsgálták őket 2, 8, 16 és 28 héttel a leszokás után.

A vizsgálaton résztvevők közül 29 ember kivételével a következő leszokási mintákat produkálták: 99-en egyáltalán nem szoktak le, 44-en a csak a kéthetes vizsgálatig maradtak füstmenetesek, 33 embernek sikerült 8 hétre leszoknia, és végül 33 hagyta abba dohányzást a vizsgálat legvégéig.

Sokáig tartotta magát az a nézet, hogy a dohányzásnak antidepresszáns hatása van, de a vizsgálatok épp az ellenkezőjét bizonyítják, a megfigyelt személyek esetében már akkor is csökkentek a depresszió tünetei, ha csupán egy rövidebb időre szoktak le.