Dohányzás

Gates alapítványa támogatja a dohányzás betiltását

betegszoba.hu


A szoftveróriás Microsoft visszavonult társalapítója, Bill Gates alapítványából elkülönített 130 000 dollárt, hogy támogassa a füstmentes olimpiát.

"Nem terjedt még el elég széles körben az, hogy milyen betegségek fenyegetik a dohányosokat. Talán az Egyesült Államokban a legtöbben tisztában vannak vele, de Kínában már nem ez a helyzet." - jelentette ki szerdai New York-i sajtótájékoztatóján Gates, aki a Bill & Melinda Gates Alapítvány társelnöke.

Az alapítványból elkülönített összeget reklámokra és dohányzásellenes kampányokra szánták, párhuzamosan a dohányzás Olimpiáról való kitiltásával. Peking füstmentes játékokat ígért, betiltották a dohányzást a legtöbb fedett nyilvános helyen, munkahelyen, nézőtereken, nyitott stadionokban a játékok idejére. A dohányzás elleni küzdelem motivációját az adta, hogy az országban több mint 350 millió dohányos él. Az ezzel kapcsolatos egészségügyi költségek miatt 50 millió ember szegényedett el, derül ki az Egészségügyi Világszervezet kimutatásából. Évente 1 millió ember halálát követeli a káros szenvedély, mutatják az Egészségügyi Minisztérium adatai.

Gates, aki júniusban vonult vissza a Microsofttól, teljes munkaidőben dolgozik az alapítványnál, és jelen lesz az Olimpia megnyitóján is, augusztus 8-án. Gates kiemelte az oktatás szerepét, mint a dohányzás elleni küzdelem fő fegyverét. "Meg kell győződnünk arról, hogy nem várunk addig, míg Kína is olyan gazdag lesz, mint mi voltunk, mielőtt megváltozott a dohányzásról alkotott képünk." - nyilatkozta a milliárdos. "Szeretnénk, ha Kína lakossága sokkal előbb 'megvilágosodna'."

Gates alapítványának legutóbbi küzdelme része annak a 125 millió dolláros tervnek, melyet az elkövetkező 5 évre ígértek a dohányzás elleni küzdelemre. A pénzt arra fordítják, hogy visszaszorítsák a dohány használatát Kínában és Indiában, illetve, hogy megakadályozzák annak elterjedését Afrikában.

"A dohányzással összefüggő betegségek az egyik legnagyobb egészségügyi kihívást jelentik a fejlődő országok számára." - mondta Gates. "Jó hír azonban, hogy tudjuk, hogyan menthetünk meg több millió életet. Csak akarat és erőfeszítés kérdése." Az alapítvány együttműködik az Egészségügyi Minisztériummal más kampányok során is, beleértve az AIDS-megelőzést is.