Dohányzás

Fokozza a középfülgyulladás veszélyét a passzív dohányzás

betegszoba.hu


Sokkal gyakoribb a kisgyermekkori középfülgyulladás az ausztrál őslakosok gyermekei körében, különösen, ha a gyermek passzív dohányzásnak van kitéve - derül ki a Medical Journal of Australia legfrisebb számából.

A perthi Telethon Gyermekegészségügyi Kutató Intézet kutatói 100 őslakos és 180 nem őslakos ausztrál gyermek családjainak részvételével készítették vizsgálatukat, melynek során a középfülgyulladás hátterében álló okokat keresték szociális, demográfiai, környezeti és biológiai adatok segítségével. A gyermekek születésüktől fogva kétéves korukig rendszeres fülvizsgálaton estek át. Dr. Deborah Lehmann, a kutatás és egyben az intézet fertőző betegségek kutatási részlegének vezetője elmondta, hogy a kisgyermekek leggyakrabban fülfertőzés miatt kerültek orvoshoz. A gyakori fülgyulladás halláskárosodáshoz vezethet, ami súlyosan visszavetheti a gyermek fejlődését, és jelentős hátrányt jelent később az iskolában.

"A gyermekek 20 százalékánál 1-2 éves koruk között több mint háromszor jelentkezett fülfertőzés. A halláskárosodás komoly tanulmányi és társadalmi következményekkel járhat, melyek a felnőttkorra is kihatással lesznek" - nyilatkozta Dr. Lehmann. "Az őslakos kisgyermekeknél általában fiatalabb korban kezdődnek ezek a fülgyulladások, többször fordulnak elő, és gyakrabban vezetnek hallásvesztéshez" - tette hozzá. A kutatók azt is megállapították, hogy legalább egyszer az őslakos gyerekek 74 százaléka, és a nem őslakos ausztrál gyerekek 45 százaléka átesett egy középfülgyulladáson. A passzív dohányzás előbbiek 64 százalékát, míg utóbbiak mindössze 40 százalékát súlytotta. Ha kiküszöbölnék a dohányfüst káros hatását, a szakemberek becslése szerint 27, illetve 16 százalékkal lehetne csökkenteni a fülfertőzések számát. Az is kiderült, hogy a bölcsődébe járó gyerekek esetében a passzív dohányzás hatása nem volt olyan jelentős.

Dr. Lehmann szerint bizonyított, hogy a passzív dohányzás károsítja az immunrendszert, és elősegíti a baktériumok megtapadását a légutakban. "Eredményeink felhívják a figyelmet a passzív dohányzás elleni harc szükségességére, különösen az őslakos családok esetében" - fogalmazott Dr. Lehmann. Azt is megjegyezte, hogy sajnos kevés őslakos gyermek tud bölcsődébe járni, pedig náluk a korai fejlesztésen túl a fülgyulladások elkerülése miatt is fontos lenne a megfelelő napközbeni gondozás.